Brønlunds blomsterrike minnebok

På 1700- og 1800-tallet var det vanlig med minnebøker i Norge. En bok der familie og venner kunne legge igjen en personlig hilsen i form av et dikt, et sitat, en tegning eller lignende. Ofte ble det laget en minnebok når noen skulle ut på en lengre reise, men det var også vanlig for mange studenter å lage en minnebok i studieårene. I 1886 fikk Hakon Brønlund en minnebok av sin søster Kirsten Marie. Boken inneholder flere hilsener og er rikt illustrert der blomster og planter er et gjennomgående tema. Vi vet lite om hvorfor Hakon fikk minneboken i akkurat denne perioden av sitt liv, men noen år etter flyttet han fra Arendal til Kristiania. (Arkivref: PA-2729, Edwige Mortyrs samling).

Hakon Brønlund ble født i Arendal 25. oktober 1864 og var sønn av Emil Brønlund og Gezina (født Sønnichsen) Brønlund. Faren var dispasjør og senere styreformann i Assuranceforeningen Protector. Hakon vokste opp i Blødekjær i Arendal og var tredje yngst i en søskenflokk på åtte. Han ble etter hvert gift med Anna Brønlund (født Isaachsen) fra Horten, og sammen fikk de flere barn. Hakon var en av eierne av firmaet Arnold & Brønlund som blant annet drev innen skipsfart. På slutten av 1890-tallet flyttet familien fra Arendal til Kristiania der Hakon drev med assuranse og var grossist for blant annet indiske artikler.

Minneboken til Hakon Brønlund er en del av en samling etter Edwige Mortyr og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I tillegg til minneboken inneholder samlingen et visittkortalbum samt et stort album med fotografier av familieliv og reiser i Europa. Fotografiene strekker seg fra rundt 1860 og frem til 1910. Arkivet er registrert på arkivportalen.no. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt