En sommerdag i 1946 var Birger Dannevig ute i sin egen motorbåt. Han var en selvlært fotograf som dokumenterte hverdags- og arbeidsliv langs sørlandskysten. Dannevig hadde en egen evne til å komme nær og bli fortrolig med menneskene han fotograferte. Denne sommerdagen var han ute i skjærgården utenfor Arendal. På en av holmene ved den gamle uthavnen Merdø oppsøkte han en skøyte som lå oppankret. Lite ante Dannevig at bildene han tok denne dagen, skulle bli en del av Norges dokumentarv – et register over de viktigste arkivene og dokumentene i norsk historie.
Skuta Dannevig besøkte, tilhørte en familie med båtreisende. De tilhørte en folkegruppe som hadde levd i Norge som en minoritet i flere hundre år.
Et reisende folkeslag
I starten av 1500-tallet innvandret folk som i senere tid er blitt omtalt som romanifolk eller reisende. De livnærte seg som omreisende håndverkere, handelsfolk, sesongarbeidere, musikere og fortellere.
Folkegruppen har gått under flere navn, men de som levde langs kysten av Vest- og Sørlandet ble kjent som de båtreisende.
De båtreisende
De båtreisende livnærte seg på småhandel, varebytte, fiske og fangst. Til å begynne med reiste de med mindre båter og slo opp leir på land. Etter hvert fikk de større båter med overbygg og bodde og levde om bord. Enten hele året eller deler av det.
Reisende folk finnes i mange land, men deres nomadiske tilværelse har vært knyttet til landjorda. De norske båtreisende er unike i den forbindelse av at de trolig er Europas eneste minoritet som levde nomadisk på sjøen.
Besøk om bord
Skøyta Birger Dannevig besøkte denne sommerdagen tilhørte Tønnes og Oline Bredesen, en båtreisende familie som reiste mellom Kristiansand og Arendal. Familien hadde ofte fast tilhold på en holme utenfor Lillesand. Dannevig fikk komme om bord og under besøket fikk han lov til å ta bilder av familien som telte mor og far og 11 barn, samt hunden Tass.
Fotografiene som ble tatt denne sommerdagen, samt sommeren 1948, da Dannevig besøkte familien igjen er unike fordi de gir et sjeldent innblikk i hverdagslivet til de båtreisende. Fotografiene viser hvordan båten var både bolig og transportmiddel, og dokumenterer en livsstil som var en del av kystens historie. En livsstil som ikke alle verdsatte.
Presset på land
Som mange andre minoriteter, ble de båtreisende utsatt for kulturell assimilering. De båtreisendes livsstil ble ansett som ukultur. Det var en livsstil norske myndigheter ønsket skulle forsvinne. De båtreisende skulle presses på land. I dette forsøket fikk myndighetene god hjelp av organisasjonen Norsk Misjon blant hjemløse.
Organisasjonen ble blant romanifolket omtalt som «Misjonen». De hadde i oppgave å fjerne barn fra familiene og plassere dem i barne- eller fosterhjem, samt å få voksne og familier bort fra omstreiferlivet gjennom fast bosetting.
Familien Bredesen flyttet på land i 1956, da «Misjonen» skaffet dem et lite hus i Lillesand. Da hadde båten vært deres hjem i over 30 år. De siste båtreisende ble bofaste rundt 1970.
Norsk Misjon blant hjemløse ble først lagt ned i 1989 og deres arbeid med de reisende har blitt omtalt som et av de mørkeste kapitlene i norsk sosialhistorie.
Vern av minoriteter
Til tross for deres lange historie i Norge, har de båtreisende i stor grad vært usynlige i den nasjonale historiefortellingen. Fremstillingen av dem har ofte vært negativt.
I 1999 ratifiserte Norge Europarådets rammekonvensjon om vern av nasjonale minoriteter, og romanifolket ble sammen med jøder, kvener, rom og skogfinner anerkjent som en av Norges nasjonale minoriteter. Dette har ført til økt dokumentasjon og en mer nyansert fremstilling av deres kultur.
Likevel har myndighetenes assimileringspolitikk, inkludert tvungen bosetting og omsorgsovertakelse av barna, ført til at få spor av de båtreisendes kultur er bevart. På KUBEN i Arendal finnes imidlertid et av få unntak.
Bevart på KUBEN
På KUBEN oppbevares fotosamlingen etter Birger Dannevig. I samlingen, PA-2986 Dannevig-arkivene, Birger Dannevig, inngår hans 17 fotografier av familien Bredesen tatt i 1946 og 1948. De gir et unikt bilde av deres liv før de ble bofaste. Det finnes få bevarte bilder av de båtreisende. Birger Dannevigs fotografier er et unntak. Dannevigs bilder representerer en kultur og levemåte som ikke lenger eksisterer, og er en verdifull kilde til forståelsen av kystens historie. Fotografiene av den båtreisende familien ble 12. desember 2024 innlemmet i Norges dokumentarv, et register over de viktigste dokumentene i norsk historie. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.
Skrevet av Lise Råna, Yngve Schulstad Kristensen og Gaute Christian Molaug, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kilder:
Arkiv PA-2986 Dannevig-arkivene, Birger Dannevig
Paulsen, Grethe Vie: De båtreisende. 2012
https://snl.no/romani_-_folkegruppe besøkt 05.12.2024