Digitalisering Fürsts kokebøker

Familien Fürsts kokebøker

I 1814 giftet Karen Dorothea Nielsen (1791-1818) fra Risør seg med skipsreder Johan Etters Fürst fra Arendal. Samme år begynte den nygifte fru Fürst å samle matoppskrifter i sin personlige kokebok. Oppskriftene til Hjerte Peberkager med Sirup, Plom Budding og Smaa Flödekager til The ble sirlig nedskrevet i kokeboken. Mange av oppskriftene hadde også tilføyelse fra hvem oppskriften stammet fra. Totalt samlet hun 233 nummererte oppskrifter, samt noen unummererte. For å organisere kokeboken nummererte hun hver oppskrift og laget et alfabetisk register bak i boken. Denne kokeboken og flere til, finner du nå på Digitalarkivet.

Wittus Juell Fürsts kokeboksamling

I 1990 ble Karen Dorothea Fürsts kokebok, samt to andre håndskrevne kokebøkene fra Fürst familien deponert til Aust-Agder Arkivet fra Stiftelsen Kløckers Hus – Arendal bymuseum. De håndskrevne kokebøkene stammet fra apoteker Wittus Juell Fürsts dødbo og inngår i en samling kalt DA-1065 Wittus Juell Fürsts kokeboksamling.

Den avdøde apotekeren hadde samlet kokebøkene og testamentert dem til Stiftelsen Kløckers Hus. I tillegg til Karens kokebok, var det en håndskreven kokebok påbegynt i 1821 etter Elise Fürst, f. Dedekam (1802-1878) og en kokebok påbegynt i 1838 etter Manne (Maren Ottilie) Kallevig, f. Fürst (1813-1898).

Felles for kokebøkene er at de er påbegynt samme år som kvinnene giftet seg. Mange av oppskriftene går også igjen. En ting som skiller Manne Kallevigs kokebok fra de to andre er at hun også noterte hva hun syntes om resultatet, som i tilfellet med jomfru Bangs Lemon Kage, som hun beskrev som «meget god.»

Digitalisert arkiv

Kokebøkene er nå digitalisert og publisert på Digitalarkivet.

Kokebok av Karen Dorothea Fürst 1814

Kokebok av Elise Fürst 1821

Kokebok av Manne Kallevig 1838

Karen Dorothea Fürsts kokebok på Digitalarkivet

Flere historiske kokebøker på KUBEN

På KUBEN finnes det flere håndskrevne kokebøker fra 1800-tallet. En av dem stammer fra Oselia Osuldsen som arbeidet som husjomfru his familien Eyde i Arendal på 1870-tallet. På den kulturhistoriske matbloggen Oselias kokebok kan du dykke ned i mattradisjoner, råvarer og historier fra slutten av 1800-tallet.

Oselias kokebok – En kulturhistorisk matblogg

Digitalisering av arkiv på KUBEN

KUBEN oppbevarer flere tusen meter med papirarkiver og foto. På KUBENs lesesal kan dette materialet gjøres tilgjengelig. For å øke tilgjengeligheten til materialet, arbeider KUBEN med å digitalisere deler av arkivsamlingene. Digitaliserte papirarkiver legges ut på Digitalarkivet, mens digitaliserte foto legges ut på Agderbilder.

Digitalisering på KUBEN: Foto: Gerd Corrigan
Digitalisering på KUBEN: Foto: Gerd Corrigan

Kommentarfelt