Medaljedryss for hagebruk i Aust-Agder i 1938

Den 7. oktober 1938 ble den nasjonale gartneri- og hagebruksutstillingen i Oslo åpnet av kong Haakon. Fra alle kanter av landet var produsenter av frukt og grønt samlet for å vise frem sine produkter. Aust-Agder var naturligvis representert, og selv om 1938 hadde vært et dårlig fruktår, skulle det bli mye å glede seg over for frukt- og grønnsaksdyrkere i det sørlige fylket.

Det hadde gått 86 år siden den første kjente utstillingen for gartneri og hagebruk var blitt holdt i Norge, og siden den gang hadde utviklingen vært formidabel. Mens hagen tidligere var blitt ansett som en luksusgjenstand for de få, var hagebruk på 1930-tallet blitt en viktig næring som omsatte for rundt 50 millioner kroner i året.

I Aust-Agder var det spesielt i Grimstad det ble satset stort på gartneri og hagebruk. Her fantes både Grimstad Gartneri, Grimstad konservesfabrikk og ikke minst Statens hagebruksskole på Dømmesmoen. Men også andre steder i fylket var dyrkingsiveren stor. Likevel var det en forholdsvis pessimistisk fylkesgartner som på sensommeren var begynt å planlegge Aust-Agders bidrag til den kommende utstillingen.

Etter en rundreise i fylket i slutten av august måtte fylkesgartner Jacobsen konstatere at 1938 kom til å bli et elendig fruktår. Selv om det fantes unntak, var utbyttet veldig ujevnt fordelt, og epler og pærer var nesten ikke å se. Men selv om det så heller begredelig ut var målsettingen for deltagelse på utstillingen i Oslo klar. Det gjaldt å gi det beste uttrykk for Aust-Agders hagebruksvirksomhet.

Allerede i april 1938 var det blitt nedsatt en egen utstillingskomité bestående av de tre fylkesgartnerne og i august ble arbeidsoppgavene fordelt. Fylkesgartner Jacobsen skulle ha ansvar for den pakkede frukten, mens fylkesgartner Aalvik skulle ta seg av grønnsakene. Fylkesgartner Langerak skulle ta seg av frukten som det bare var enkelte sorter av i Setesdal.

I september begynte planene å ta form. Et utvalg av frukt og grønt ble samlet i kjølelager og 4. oktober skulle flere store lastebiler ta turen inn til Oslo. Til tross for et dårlig fruktår, viste det seg at utvalget slett ikke var så dårlig som først antatt, og det var en stor delegasjon av produsenter som kunne ta turen til hovedstaden.

Selve utstillingen ble holdt på Frogner der utstillingen «Vi Kan» var blitt arrangert en måned tidligere. Ikke siden 1914 hadde det vært arrangert en like stor landsdekkende utstilling for hagebruk. Den gang var arrangementet blitt overskygget av utbruddet av første verdenskrig. Denne gangen lå alt til rette for noen praktfulle utstillingsdager.

Utstillingen åpnet 7. oktober, og rundt 500 mennesker var samlet i den store kongressalen der kong Haakon skulle foreta den formelle åpningen. Etter to timer med taler og musikkinnslag ble utstillingen åpnet for publikum. I løpet av en snau uke viste utstillerne hva norske produsenter av frukt og grønt hadde å by på. Utstillingen ble en stor suksess, ikke minst for Aust-Agder.

I konservesavdelingen ble Grimstad konservesfabrikk tildelt gullmedalje og Statens hagebruksskole på Dømmesmoen vant gullmedalje for sin pomologiske samling av fruktsorter. Og det stoppet ikke der. For hageprodukter i sine skolehager ble Aust-Agder fylke tildelt sølvmedalje, mens fylket fikk bronsemedalje for sin pakkede frukt, og for sine fruktsorter og grønnsaker.

Diplom for sølvmedalje skolehager i Aust-Agder fylke 1938

Diplomene fra Aust-Agder fylke sine prestasjoner under den nasjonale gartneri- og hagebrukssutstillingen i Oslo i 1938 oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. Diplomene utgjør et eget arkiv kalt PA-2951, Gartneri og hagebruksutstillingen i Oslo. Arkivet er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal. På Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad kan du også få oppleve en viktig del av distriktets rikholdige historie innen gartneri og hagebruk.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2951, Gartneri og hagebruksutstillingen i Oslo
Aust-Agder-Blad 22.08.1938, 24.08.1938, 12.09.1938, 21.09.1938
Bergens Arbeiderblad 08.10.1938
Grimstad Adressetidende 28.04.1938, 20.09.1938, 29.09.1938, 11.10.1938
Moss Avis 08.10.1938
Tvedestrandsposten 04.10.1938
Østlandets Blad 08.10.1938
Østlendingen 08.10.1938

 

Kommentarfelt