På jakt etter slaveskipet Fredensborg

18. august 1974 dykket en gruppe fritidsdykkere ned mot havbunnen utenfor Tromøya på jakt etter rester fra et skipsvrak. Dykket var nøye planlagt. Basert på en sjøforklaring og annen dokumentasjon hadde de laget et forliskart der det mest sannsynlige forlisstedet var inntegnet. Sannsynligheten for å finne noe var imidlertid liten. Flere andre dykkere hadde vært på jakt etter det samme vraket uten å finne noe annet enn ribbenene til en hval. Denne dagen skulle imidlertid lykken snu. «Plutselig fikk vi se noen mørke konturer mot den hvite sanden. Det var noen trestokker, fire i alt, …» Slik beskriver en av dykkerne, Leif Svalesen, funnet av de første sporene etter det dansk-norske slaveskipet S/S Fredensborg. Funnet av de fire trestokkene ble starten på en større marinarkeologisk utgravning. I løpet av de neste årene ble det hentet opp en rekke gjenstander fra dypet, og store deler av prosessen ble dokumentert ved hjelp av fotokamera. (Arkivref: PA-1544, Svalesen, Leif Del 02).

S/S Fredensborg ble bygget i 1753 for det dansk-norske Vestindisk-guineisk Kompagni og døpt Cron Prindz Christian. Skipet ble satt inn i trekanthandelen der det fraktet europeiske varer til Afrika, slaver fra Afrika til de karibiske øyer og sukker fra de karibiske øyer og tilbake til Europa. I 1756 overtok Det Guinesiske kompagni driften og skipets navn ble endret til Fredensborg. 24. juni 1767, fullastet med krutt og brennevin, forlot S/S Fredensborg Helsingør på det som skulle bli skipets siste rundreise. Grunnet dårlig vær søkte de noen dager senere havn ved Merdø. Etter et mislykket forsøk på videre seilas, kom skipet seg endelig ut i rom sjø 16. juli 1767. 1. oktober 1767, etter en seilas på 103 døgn, ankom de Christianborg på den afrikanske gullkysten. Her ble varene losset og skipet gjort i stand for frakt av slaver. Mangel på slaver førte imidlertid til at oppholdet ble langvarig, og flere av mannskapet inkludert kapteinen døde under landligge. 23. april 1768, med 265 slaver om bord, var S/S Fredensborg igjen klar for avreise. Kursen ble satt for Dansk Vestindia og 9. juli 1768 ankom slaveskipet St. Croix. På den karibiske øya ble slavene byttet ut med sukker, tobakk, bomull og trelast. 14. september 1768 satt skipet kurs for Europa. Dårlig vær førte skipet igjen inn til norskekysten og 11. november 1768 gikk de inn til Sandefjord. En uke senere ble kursen igjen satt for Danmark, men nok et uvær slo inn, og 1. desember 1768 forliste skipet utenfor Tromøya.

Disse fotografiene fra den marinarkeologiske utgravningen av S/S Fredensborg er del av et arkiv etter Leif Svalesen og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I tillegg til flere lysbilder, inneholder arkivet også bokanmeldelser i forbindelse med boka «Slaveskipet Fredensborg» som kom ut i 1996. Arkivet er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal. I løpet av 2018 åpner utstillingen om S/S Fredensborg på KUBEN med flere gjenstander fra skipsvraket. Flere av gjenstandene er også avfotografert og publisert på digitaltmuseum.no.

 

Kommentarfelt