Digitalisering av tegninger Aust-Agder Sentralsykehus 2

Arkitekttegninger av sykehuset i Arendal

I februar 2012 kunne riksarkivar Jørn Holme stolt fortelle at de viktigste kulturminner fra landets helseforetak skulle fredes. Gjennom prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» hadde alle statlige sektorer utarbeidet landsverneplaner som gav oversikt over den enkelte sektors verneverdige eiendommer og historikk.

Planene dannet grunnlaget for fredningsvedtak for helsesektoren som omfattet 42 eiendommer over hele landet. Disse eiendommene viste utviklingen innen somatikk og psykiatri fra midten av 1850-tallet og fremover. Noen eiendommer hadde bare én fredet bygning, mens andre hadde en mer omfattende fredning. En av eiendommene som fikk en omfattende fredning var sykehuset i Arendal.

Sørlandet sykehus Arendal 2024. Foto: Yngve Schulstad Kristensen
Sørlandet sykehus Arendal 2024. Foto: Yngve Schulstad Kristensen

Om sykehuset i Arendal

Aust-Agder og Arendal sykehus ble bygget på Kloppene i Arendal. Sykehuset sto ferdig i 1920. Før dette hadde det vært flere mindre sykehus i Arendal og andre steder i Aust-Agder. På 1940-tallet var sykehusets kapasitet overbelastet, og en utvidelse ble nødvendig.

I 1953 skiftet sykehuset navn til Aust-Agder sentralsjukehus Arendal for å markere at det var en helseinstitusjon for hele fylket. Samtidig ble det utlyst en arkitektkonkurranse for utbygging av sykehuset og boliger for de ansatte. Konkurransen ble vunnet av Oslo-arkitektene Trond Eliassen og Birger Lambertz-Nilssen. De første byggearbeidene startet i 1955 og i løpet av de kommende tiårene ble sykehuset bygget ut med flere fløyer i et slags stjernemønster. Den siste fløyen stod ferdig i 2004. Dette skjedde etter at den eldste delen av sykehuset hadde blitt revet.

Frem til begynnelsen av 2000-tallet var sykehuset fylkeskommunalt. Deretter overtok staten driften, og helseforetaket Sørlandets sykehus ble opprettet. Alle de tidligere fylkessykehusene i Agder ble innlemmet i det nye helseforetaket og sykehuset i Arendal fikk navnet Sørlandet sykehus Arendal.

I 2012 fredet Riksarkivaren eksteriører, deler av omkringliggende parkanlegg, samt utvalgte deler av interiørene ved sykehuset. Formålet var å bevare sykehuset som et viktig eksempel på sykehusarkitektur og helsehistorie fra siste halvdel av 1900-tallet. Sykehuset ble planlagt helhetlig og bygget ut i etapper over 50 år (1958-2001) og representerte en unik retning i norsk sykehusarkitektur både i forhold til materialbruk, utførelse og design. Fredningen skulle imidlertid ikke hindre sykehusets normale drift eller videreutvikling.

Arkitekttegninger er digitalisert

I 2021 ble arkitekttegningene av sykehuset i Arendal gitt i gave til KUBEN. Tegningsarkivet omfattet 450 tegninger fra firmaet Eliassen og Lambertz-Nilssen Arkitekter. Firmaet var et av de ledende arkitektkontorene i landet for helseinstitusjoner etter krigen.

Disse tegningene er nå digitalisert og publisert på Digitalarkivet. Arkivet omfatter arbeidstegninger for følgende byggetrinn ved sykehuset.

– B- og D-fløy, Sentralparti / Nordvest-fløy, tegninger 1961-1966, ferdig 1967/1966

– A-fløy, Behandlingsfløy, tegninger 1967-1972, ferdig 1972

– C-fløy, Sydvest-fløy, C-fløy høy og C-fløy lav, tegninger 1974-1978, ferdig 1978

Følg lenke til arkivet: Arkitektegninger av sykehuset i Arendal

Tegninger av Aust-Agder Sentralsykehus på Digitalarkivet

Digitalisering av arkiv på KUBEN

KUBEN oppbevarer flere tusen meter med papirarkiver og foto. På KUBENs lesesal kan dette materialet gjøres tilgjengelig. For å øke tilgjengeligheten til materialet, arbeider KUBEN med å digitalisere deler av arkivsamlingene. Digitaliserte papirarkiver legges ut på Digitalarkivet, mens digitaliserte foto legges ut på Agderbilder.

Digitalisering på KUBEN: Foto: Gerd Corrigan
Digitalisering på KUBEN: Foto: Gerd Corrigan

Kilder
Riksarkivaren.no

Kommentarfelt