Boksekamp mellom Otto von Porat og Knut Pedersen Arendal 1933 2

Boksefeber i Arendal

Søndag 3. september 1933 inviterte Aust-Agder Presselag til boksestevne på Idrettsplassen i Arendal. Det var ingen hvem som helst som skulle entre ringen denne solfylte høstdagen. Norges store boksekonge Otto von Porat skulle ha oppvisningskamp mot tidligere norgesmester Knut Pedersen.

Otto von Porat var en av de største norske idrettsheltene i mellomkrigstiden. Bokseren hadde for alvor slått seg inn i de norske hjerter da han beseiret dansken Søren Petersen i tungvektsfinalen under de olympiske leker i Paris i 1924. Det var Norges første OL-gull i boksing.

Porat ble født i Sverige i 1903 og hadde svensk far og norsk mor. Han flyttet til Norge som elleveåring og startet sin boksekarriere i Kristiania Atletklubb. Etter OL-gullet satset han i 1926 på en proffkarriere i USA. Med sin beryktede slagkraft ble han en populær bokser hos det amerikanske publikum. I årene 1928-1930 ble han regnet som en av de beste bokserne i verden.

I 1930 returnerte han til Norge. Året etter slo han svenskenes store boksestjerne Harry Svensson til stor forargelse hos «söta bror». I 1933 forsøkte Porat seg på et nytt comeback i USA. Det gikk sånn passe. Det var derfor en bokser med karrieren på hell, som besøkte Arendal denne vakre septemberdagen.

Boksekamp mellom Otto von Porat og Knut Pedersen Arendal 03.09.1933

I Arendal herjet boksefeber. Det var ventet publikumsrekord på Idrettsplassen. Alle ønsket å få se sitt store idol i aksjon og billettene til stevnet ble revet vekk. Stevnet var et av de største som hadde blitt arrangert i Aust-Agder. Det ble også satt ekstratog fra både Grimstad og Åmli for at flest mulig skulle få se Porat og Pedersen i ringen.

Lenge før stevnet begynte strømmet publikum til Idrettsplassen. Avisa Vestlandske Tidende anslo at om lag 2 500 tilskuere hadde tatt turen til stevnet. Flere sikret seg plasser i fjellsidene for å få et glimt av bokseringen som var plassert 1 meter over bakken. Stevnet begynte med at arrangementets store trekkplaster, Otto von Porat, holdt et kort foredrag om sine opplevelser i bokseringen. Deretter gikk det «slag i slag».

Først en kamp mellom amatørbokserne Einar Kvevik og Bjarne Dahl fra Kristiansand. Deretter var det klart for hovedkampen mellom Porat og Pedersen. Siden dette var en oppvisningskamp ble det ikke kåret noen vinner. Men ifølge Vestlandske Tidende sin utsendte reporter ble publikum virkelig underholdt. Alle fikk se hvorfor Porat hadde vært i verdenstoppen.

Etter hovedkampen demonstrerte Porat ulike boksetekniker mot en usynlig motstander. I følge Vestlandske Tidende fikk tilskuerne bekreftet det inntrykket man hadde av Norges store boksekonge. «En ualmindelig kjekk, sympatisk bokser, hvis krefter er helt utenfor all sammenligning her på våre – og også andre – breddegrader.»

Otto von Porat gav seg som proffbokser året etter oppvisningen i Arendal. Da hadde han utkjempet 53 profesjonelle kamper. Av disse hadde han vunnet 38 og tapt 12. Han er fortsatt den eneste nordmann som har vunnet OL-gull i boksing. Otto von Porat døde i 1982.

Fotografiet fra boksestevnet på Idrettsplassen i 1933 befinner seg på KUBEN i Arendal. Det inngår i arkivet kalt PA-2405 Stedsbilder. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no. På KUBEN finnes også arkivet etter boksestevnets arrangør, Aust-Agder Presselag. Arkivet består av en møtebok. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen, arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2405 Stedsbilder
Vestlandske Tidende 30.8.1933, 2.9.1933, 4.9.1933
Porat, Otto von. Kampår. Minner fra mitt liv som bokser. 1942
https://nbl.snl.no/Otto_Von_Porat

Kommentarfelt