Ludvig Saxe var en kjent norsk industrileder, men han var også svært interessert i seiling og seilbåter. I 1950-årene fikk Saxe flere båttegninger fra den etter hvert så kjente båtkonstruktøren Jan Herman Linge. Som utdannet ingeniør og aktiv seiler så imidlertid Saxe etter muligheter til forbedringer og i de neste årene tegnet han selv flere skisser. I 1964 var en ny båt ferdigtegnet. A. Walsteds Baadeværft i Thurø i Danmark ble valgt som båtbygger. Året etter var seilbåten klar for sjøsetting, og navnet ble «Bonito». Bygget i mahogny, teak og eik og med en prislapp på drøye 200 000 danske kroner var det en heller eksklusiv båt som gikk på vannet. Det ble imidlertid ikke bare Ludvig Saxe som fikk glede av den flotte havseileren. Båten kunne leies, og i utleiebrosjyren ble «Bonito» presentert som «… the boat of your dreams.» (Arkivref: DA-1351, Saxe, Ludvig Y01 L0002 0003).
Ludvig Saxe (1908-1986) ble født i Narvik. Foreldrene var stadsingeniør Jens Andreas Saxe og Magna Louise Saxe. Familien flyttet etter hvert til Ålesund der Ludvig Saxe ble konfirmert. Ludvig Saxe fulgte i farens fotspor og utdannet seg til sivilingeniør ved Norges tekniske høgskole i Trondheim. Som ung fikk han seg jobb ved A. M. Liaaen Skipsverft & Mek. Verksted i Ålesund. Noen år var han også skipsinspektør i Nordland og bosatt i Bodø. I 1940 giftet han seg med Elisif Holen (1918-2007). I 1943 ble han ansatt som direktør ved Bergen Mekaniske Verksted og hadde denne stillingen frem til 1957. I Bergen etablerte han også motorfabrikken Bergen Diesel. Etter perioden i Bergen dro han til Danmark og ble visedirektør i Odense Staalskipsverft. I 1962 ble han ansatt som direktør for Pusnes Mekaniske Verksted i Arendal. Denne stillingen hadde han frem til 1973 da han startet for seg selv med etableringen av Ludvig Saxe A/S. Denne bedriften ble etablert på Stoa utenfor Arendal og produserte blant annet stålseilbåten Saxe.
Dokumentene knyttet til «Bonito» er en del av arkivet etter Ludvig Saxe og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. Arkivet er et personarkiv og inneholder blant annet ulike notatbøker, korrespondanse, fotografier m.m. Arkivet strekker seg hovedsakelig fra 1920 og frem til 1986. På arkivportalen.no kan du får en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN