Da engelskmennene skulle gjøre Jerv til et gullag

I 1974 ble det holdt et viktig møte i fotballklubben Jerv i Grimstad. De siste årene hadde elitelaget slitt på fotballbanen. I møtet ble det derfor stilt spørsmål om Jerv skulle drive mosjonistidrett eller konkurranseidrett. Alle ønsket det siste. Som del av satsingen, vendte en blikket mot fotballens hjemland England. På midten av 1970-tallet ble flere engelskmenn hentet til byens fotballklubb. Målet var å gjøre Jerv til et gullag.

Fotballklubben Jerv ble stiftet i Grimstad 5. august 1921 under navnet Vestergatens FK. I 1923 fikk den sitt nåværende navn. Jerv spilte kampene sine flere steder i Grimstad før de i 1954 tok i bruk Levermyr stadion som kamparena. 15 år senere slet fotballklubben sportslig. I 1969 rykket Jerv ned i 4. divisjon. De neste årene slet laget med å rykke opp. I 1973 rykket Jerv opp, men året etter var de igjen nede i 4. divisjon. Noe måtte gjøres, og en av dem som ivret for engelsk bistand var skipsreder Johan Jørgen Ugland.

Engelskmennene inntar norske klubber

I 1973 tok Ugland over som klubbformann i Jerv. Han sønn Lars, hadde tidligere flyttet til London for å føre shippingarven videre. Nå fikk han også i oppgave å lete etter engelske spillere.

Interessen for engelske spillere handlet ikke kun om det sportslige. Utover på 1970-tallet ble verdien av britiske pund nesten halvert i forhold til norske kroner. For mange norske fotballag, ble dermed lønnskostnaden for engelske spillere akseptabelt.

De neste årene formidlet Lars Ugland flere engelske spillere til norske klubber, men ikke alle var like positive. Noen mente engelskmennene ikke holdt mål, mens andre fryktet at de ville skyve norske spillere ut i kulden. For Jerv skulle imidlertid det engelske innslaget bli en suksess.

Klubbavisen Avspark 1. kvartal 1975 s. 7

Seriemester med engelsk mentalitet

Vinteren 1975 ble engelskmannen Douglas Reynolds ansatt som trener i Jerv. Han hadde tidligere vært trener for blant annet det engelske ungdomslandslaget. Nå ble hans oppgave å gjøre Jerv til et vinnerlag. Ifølge Reynolds handlet det hele om å få på plass riktig mentalitet.

I tillegg til sin trenererfaring, hadde Reynolds også med seg to engelske spillere. Både spillere og trener skulle umiddelbart få en positiv effekt for klubben. I sesongoppkjøringen vant Jerv blant annet mot 1. divisjonsklubben Start, og den gode trenden fortsatte.

Riktignok ble Jerv slått ut av cupen i første runde, men i serien gikk det adskillig bedre. Klubben fra Grimstad gikk gjennom vårsesongen uten tap. Da høsten kom, ble Jerv kronet som seriemester og opprykk til 3. divisjon.

Nye engelskmenn kommer til Grimstad

Til tross for den sportslige suksessen, reiste Reynolds tilbake til England etter endt sesong. Det samme gjorde den ene av de engelske spillerne. Men nye engelskmenn kom til klubben. Geoff Alan Hudson ble ansatt som ny trener og to nye engelske spillere sluttet seg til troppen.

I 1976 fortsatte Jerv den positive utviklingen. Laget befestet sin posisjon i 3. divisjon og ble kjent som et målgjerrig fotballag. Men også Hudson ble kun en sesong. Ikke alle kom like godt overens med engelskmannen, og han fikk ikke fornyet tillit.

Den neste sesongen ble Jerv ledet av nordmannen Karsten Johannesen. Johannesen skulle året etter lede Start til seriegull, men i Jerv gikk det ikke så bra.

Etter et år med middelmådige resultater, kom en ny engelskmann. Brian King skulle i 1978 lede Jerv til bronseplass i 3. divisjon. Han skulle også lede laget mot en av Englands storklubber.

Da Jerv møtte Chelsea på Levermyr

Kontakten med England førte til flere tilbud om treningskamper mot engelske lag. I 1976 hadde Jerv vært på treningsleir i Newcastle og spilt kamp mot byens fotballag. To år senere var det tid for et engelsk lag å komme til Grimstad.

Lørdag 13. mai 1978 var det klart for storkamp på Levermyr. Selveste Chelsea fra toppdivisjonen i England skulle møte hjemmehåpet Jerv. I underkant av 3 000 tilskuere hadde tatt turen til stadion for å se hjemmehåpet i kamp mot de engelske fotballstjernene.

Jerv mot Chelsea 13. mai 1978

For anledningen spilte Manchester United-spilleren Gordon Hill for Jerv. Men til tross for profesjonell hjelp, endte det med tap for hjemmelaget. Chelsea vant 2-0. Både spillere og ikke minst publikum hadde imidlertid fått seg et minne for livet.

Etter kampen mellom Jerv og Chelsea 13. mai 1978

Klatring mot toppen

Brian King fortsatte å trene Jerv ytterligere et år. Deretter reiste også han hjem. De neste årene skulle både norske og utenlandske trenere lede Jerv. Samtidig fortsatte fotballaget fra Grimstad å klatre på tabellen.

I 1982 tok de seriegull i 3. divisjon og rykket opp til 2. Oppholdet i 2. divisjon ble ikke langvarig, og laget kom de neste tiårene til å veksle mellom 2. og 3. divisjon. I 2014 vant Jerv for første gang 2. divisjon og rykket opp til 1. Her fortsatte fremgangen, og i 2021 rykket laget fra Grimstad opp i den øverste divisjonen.

Avtrykk etter Jerv på KUBEN

Mens historien om fotballklubben Jerv fortsetter, ligger deler av den trygt bevart på KUBEN i Arendal. I en samling kalt PA-1059, Samling av foreningsarkiv. A-Å ligger et eksemplar av Jervs klubbavis Avspark for 1. kvartal 1975. I fotoarkivet etter avisen Tiden, PA-2414, Tiden, ligger også flere bilder fra kampen mellom Jerv og Chelsea 13. mai 1978. Begge arkivene er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug, arkivar og formidler ved Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1059, Samling av foreningsarkiv. A-Å L0052 0015
Arkiv PA-2414, Tiden L0009 0008
Simonsen, Birger Grunde: Fotballklubben Jerv 1921-2021. 2021
Fædrelandsvennen 16.05.1978
Grimstad Adressetidende 11.01.1975, 14.01.1975, 22.03.1975, 03.04.1975, 06.05.1975, 28.06.1975
https://www.ssb.no/a/histstat/tabeller/24-28.html besøkt 03.04.2022

Kommentarfelt