Deilig er fjorden

Når sommeren nærmer seg, sola skinner og havet glitrer, er det nok mange som kunne tenke seg en tur på fjorden. Når båtprodusentene i tillegg viser fram sine nye modeller, er det nok mange som også kunne tenke seg en ny båt for sesongen. Slik var det også på 1960- og 1970-tallet. Dette bildet er fra en av brosjyrene med den populære Fjordlingen. (Arkivref: PA-1949, Fjord Boat, X01, Reklamebrosjyrer). I dag produseres denne båten på bestilling ved Dyvik Marina i Sverige, men det var Fjord Plast i Arendal som første gang satte båten i produksjon i 1962.

Fjord Plast var en av de første produsentene av lystbåter i glassfiber. Bedriften ble etablert i Arendal i 1960, og ekspanderte voldsomt utover på 1960-tallet. Etter hvert ble den Nord-Europas største plastbåtprodusent, med over 700 ansatte og med produksjon i Arendal, Grimstad, på Rjukan og på Filippinene. Etter oljekrisa i 1973 fikk selskapet store økonomiske problemer. Både salgstall og arbeidsstokk sank utover på 1970-tallet og flere av produksjonsanleggene ble solgt. I 1981 ble Fjord Plast solgt til en investorgruppe. Virksomheten fortsatte med produksjon i Arendal og på Rjukan. På begynnelsen av 1980-tallet ble produsenten omdøpt til Fjord Boat. I 2006 overtok det tyske firmaet Hanse Yachts aksjemajoriteten i Fjord Boats og produserer fremdeles båter under navnet Fjord.

Arkivet etter Fjord Boats ble avlevert til Aust-Agder kulturhistoriske senter i 1997 og omfatter i all hovedsak dokumenter fra perioden 1975 til 1996. Arkivet inneholder bl.a. korrespondanse, salgsbrosjyrer, regnskap, foto og båttegninger. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt