Oppe mellom tuene

Lokalpressen var selvfølgelig til stede da arkitektutkastene til nytt Fylkeshus ble presentert i aulaen til Sjømannsskolen i Arendal den 2. april 1973. Beslutningen om å bygge et nytt fylkeshus på en høyde overfor Arendal sentrum var omstridt og mange var interessert i hvordan bygget ville se ut. ”Kjente folk beundrer vinnerutkastet”, lød bildeteksten i avisen Sørlandske Tidende den 3. april 1973. Fotografen het Morten Klæbo. (Arkivref: PA-2421, Sørlandske Tidende, U01, Pressefoto). Det beundrede vinnerutkastet ble kalt ”Oppe mellom tuene”, og var arkitekt Harald Ramm Østgård sitt forslag til nytt fylkeshus for Aust-Agder. Les mer om vinnerutkastet og byggingen av nytt fylkeshus i artikkelen ”Da det stormet i Arendal.

Avisen Sørlandske Tidende har en lang historie og regnes som Arendals eldste. Den begynte i 1832 som Den vestlandske Tidende. Fra 1895 gikk den under navnet Vestlandske Tidende, et navn den beholdt helt frem til 1966, da den endret navn til Sørlandske Tidende. Den konservative avisa hadde endelig tatt inn over seg at Arendal nå var en del av Sørlandet, et begrep som for første gang ble brukt av dikteren Wilhelm Krag 60-år tidligere. Navnebytte til tross, avisa fikk som mange andre aviser økonomiske problemer på 1970-tallet. Et fånyttes overlevelsesforsøk i 1973, da avisa slo seg sammen med Christianssands Tidende ble kortvarig. Siste nummer av Sørlandske Tidende kom ut 4. oktober 1975.

På KUBEN i Arendal har vi de fleste årgangene fra denne avisen helt tilbake til 1832. I tillegg har vi fotoarkivet til avisen for perioden 1959 til 1974. Fotoserien med pressebilder omfatter rundt 4000 motiv. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt