En borg i eik, glass og betong

Den 19. november 2014 foretok H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit den offisielle åpningen av det nye museums- og arkivbygget på Langsæ i Arendal. Seks år tidligere hadde kronprinsessen fått førstehåndkjennskap til prosjektet, da hun på et besøk i London hadde blitt vist byggetegningene av arkitekten Sir David Chipperfield. Den anerkjente engelske arkitekten hadde sammen med det norske arkitektfirmaet Div. A arkitekter, tegnet et bygg preget av kuber, eik, glass og betong. Men da arkitektkonkurransen for det nye museums- og arkivbygget for Aust-Agder gikk av stabelen i 2006, var det ikke gitt at bygget ville bli seende akkurat slik ut. Fem arkitektfirmaer deltok i konkurransen. I tillegg til div. A arkitekter fra Oslo, deltok også LPO Arkitektur & Design fra Oslo, 3xNielsen fra Århus i Danmark, Smith Hammer Lassen/Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue/Signatur Arkitekter fra henholdsvis Århus og Sandnes, og L2 Arkitekter AS fra Oslo. Designutkastene viste stor variasjon, men alle forslagene ble av juryen vurdert som meget god. Likevel var det et utkast som pekte seg ut og i mars 2007 falt avgjørelsen. Div. A arkitekter sitt utkast kalt Finn.no ble enstemmig valgt. (Arkivref: PA-2385, Aust-Agder Kulturhistoriske senter T01).

Div. A arkitekter ble etablert av Henriette Salvesen og Christopher Adams i 1987. Firmaet markerte seg spesielt etter 2004 med flere modernistiske skolebygg i og rundt Oslo, men de var også involvert i blant annet kontorbygg, boliger, hytter og ikke minst i kulturbygg. I 1995 tegnet de det nye besøkssenteret til Vigelandsparken og i 2008 tegnet de Hringariki museum på Hønefoss. Byggene deres er kjennetegnet av rene geometriske former og en tydelig materialbruk. Div. A arkitekter har vunnet en rekke priser og ikke minst arkitektkonkurranser, og i 2007 vant de konkurransen om å tegne det nye museums- og arkivbygget på Langsæ. I dette prosjektet samarbeidet de med den anerkjente arkitekten Sir David Chipperfield. Chipperfield og Henriette Salvesen var gamle studiekamerater. Chipperfield ble uteksaminert fra Kingston School of Art in London i 1976 og etter å ha arbeidet med flere kjente arkitekter som Douglas Stephen, Norman Foster and Richard Rogers, startet han sitt eget firma i 1985. Firmaet hans har stått bak flere kjente kulturbygg som Neues Museum i Berlin, Saint Louis Art Museum i Missouri og Museo Jumex i Mexico City. I tillegg til å drive sitt eget firma, har Chipperfield undervist i arkitektur i blant annet Stuttgart, Barcelona og London. I 2010 ble Chipperfield adlet for sin innsats for arkitektur i Storbritannia og Tyskland.

Konkurranseutkast til arkitektkonkurransen om nytt museum- og arkivbygg på Langsæ fra 2006/2007 er en del av arkivet etter Aust-Agder kulturhistoriske senter og oppbevares på KUBEN i Arendal. I tillegg til de fem konkurranseutkastene, finnes også de bearbeidede skissene av vinnerutkastet Finn.no. På arkivportalen.no kan du få en oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2385, Aust-Agder Kulturhistoriske senter T01

Agderposten 07.10.2006, 14.03.2007, 14.10.2014
https://snl.no/Div._A_arkitekter
https://en.wikipedia.org/wiki/David_Chipperfield

 

 

Kommentarfelt