Aase Lødemehl om bord i M/T "Vardaas" 2

En messepike forteller

12. juni 1953 mønstret 22 år gamle Aase Lødemehl på M/T «Vardaas» av Arendal. Aase skulle jobbe som messepike i offisersmessa. For den unge messepiken skulle det bli en førstereis med mange opplevelser.

Det var ingen selvfølge at Aase fikk mønstre på. Grunnen til at hun ble ansatt, var skipets behov for hennes ektemann.

M/T "Vardaas" i havn rundt 1951
M/T «Vardaas» i havn rundt 1951

Ansatt på grunn av sin mann

Kun gifte kvinner fikk jobb om bord i Mørlands skip. Da Aase mønstret på M/T «Vardaas» sommeren 1953 var hun en gift kvinne. Likevel brøt hun med rederiets personalpolitikk.

Siden 1949 hadde de fleste kvinnene som ble påmønstret Mørlands skip vært gift med en stuert. På den måten hadde kvinnene om bord hatt sine ektemenn som lokal arbeidsleder. Aase var imidlertid gift med elektrikeren Stein Lødemehl.

Grunnen til at en tillot kona til elektrikeren å bli messepike, var at det var mangel på sjøfolk. I et brev til reder Mørland 4. juni 1953 gav kaptein Saltnes om bord i M/T «Vardaas» en forklaring på ansettelsen. «vi måtte ta fruen til elektrikeren, ellers hadde vi ikke fått elektrikeren».

En trikker i arbeid om bord i M/T "Vardaas"
En trikker i arbeid om bord i M/T «Vardaas»

Noen dager senere var ekteparet på vei for å mønstre på. Skipet lå da i Rotterdam.

Til Rotterdam via Kjevik

Ekteparet Lødemehl kom begge var Skiensområdet og hadde giftet seg sommeren året før. 12. juni 1953 fløy de fra Kjevik sammen med 12 andre sjøfolk som skulle mønstre på M/T «Vardaas». Dagen før hadde tankskipet ankommet den nederlandske havnebyen.

I Rotterdam ble M/T «Vardaas» liggende en snau uke. Det gav mannskapet anledning til flere turer i land. Turer som Aase skrev om i M/T «Vardaas» sin skipsavis kalt Vardaas Posten.

Vardaas Posten 1953 nr 3

Med sjømannskirken på busstur

Allerede første kvelden ble Aase med til den norske sjømannskirken i Rotterdam. Det var en kirke hun likte godt. «Den er veldig pen og ligger i vakre omgivelser … Når en kommer inn på leseværelset der og blir önsket velkommen av presten og husmora, föler en seg virkelig hjemme der.»

Den norske sjømannskirken i Rotterdam
Den norske sjømannskirken i Rotterdam

Om søndagen arrangerte sjømannskirken også en busstur til Dordrecht. Det ble også tid til en båttur på en av de mange kanalene. Der fikk Aase se noen litt uvanlige boliger. «Ombord på de lange, flate lekterne som seg oppover og nedover kanalen, bodde hele familiene fast. Det er rart å tenke på at de bor ombor på en slik lekter alle sine dager.»

18. juni 1953 forlot M/T «Vardaas» Rotterdam. Kursen ble satt for Curaçaoi Karibia. Her møtte Aase en helt ny verden.

Rundtur med olje og vann

3. juli 1953 ankom tankeren den karibiske øya. I Vardaas Posten beskrev Aase hva som møtte henne. «Det er en koralöy og ikke særlig fruktbar. Ferskvann finnes ikke på öya og kaktus er det som gror villigst der. Kuer er det ikke i det hele tatt det og all frisk melk kommer med fly fra Amerika og er temmelig dyr.»

Willemstad på Curaçao
Willemstad på Curaçao

I Willemstad på Curaçao ble det lastet olje for Buenos Aires. I den argentinske storbyen besøkte Aase den norske sjømannskirken. Hun fikk også sett minnehallen til Eva Peron, den argentinske berømtheten som døde et år tidligere.

Fra Argentina gikk M/T «Vardaas» tilbake til Curaçao med vann som last. Deretter gikk tankeren tilbake til Europa med olje. For Aase skulle seilasen med M/T «Vardaas» bli starten på en lengre karriere til sjøs.

Aase Lødemehl om bord i M/T "Vardaas" 1954
Aase Lødemehl om bord i M/T «Vardaas» 1954

Fra messepike til gnist

I 1958 begynte hun på Sjømannskolen i Arendal for å utdanne seg til radiotelegrafist. Mens hun gikk på skolen, ble hun intervjuet av avisen Tiden.

Aase Lødemehl under utdannelse som radiotelegrafist på Sjømannsskolen i Arendal 1958. Tiden 15.11.1958
Aase Lødemehl under utdannelse som radiotelegrafist på Sjømannsskolen i Arendal 1958. Tiden 15.11.1958

På spørsmål om hvorfor hun ønsket å bli gnist svarte hun: «Jeg syntes «gnisten» hadde skrekkelig gode dager i den tiden jeg var ute og så slo det meg at jeg også – ved å gå 10 måneder på skole – kunne få det like godt.»

Aase fullførte utdannelsen og skulle de neste årene seile som radiotelegrafist.

Skipsavisene på KUBEN

I skipsavisen Vardaas Posten finner en Aase sine beskrivelser av sin reise med M/T «Vardaas» i 1953/1954. Vardaas Posten er en del av rederiarkivet til Arnt J. Mørland og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I dette arkivet finnes det en arkiveske med flere skipsaviser. Skipsavisene stammer fra M/S «Ravnaas», M/S «Kvernaas», M/T «Jomaas», M/T «Vardaas» og M/T «Tromaas». Blant avisene ligger også enkelte skoleaviser som ble sendt til skipene. Avisene dekker perioden fra 1948 til 1955 og gir et unikt glimt inn i hverdagen til sjøfolkene som seilte i utenriksfart rundt 1950. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv DA-1175, Arnt J. Mørland 01 04, Sakspapirer og korrespondanse L0050 og 03
Tiden 15.11.1958

Kommentarfelt