Flatenstevnet i tekst og bilder

Det skortet ikke på konkurranseinstinkt og idrettsglede, når friidrettsutøverne i Froland idrettslag møtte deltagere fra andre omliggende idrettslag i 1951. Flaten og Dølemo i Åmli var to av stedene det ble arrangert konkurranser, og stevnene ble dokumentert med tekst og bilder i protokollen til friidrettsgruppa i Froland. Mangel på idrettsanlegg ser ikke ut til å ha lagt noe hinder for gode prestasjoner, og junioren Torkel Hurvenes var en av dem fra Froland som bet godt fra seg. På Dølemo vant han både sprint og lengdehopp, og på en 100 meter lang skogsvei klokket han inn til ny personlig rekord med tiden 11,8. (Arkivref: PA-2629, Froland Idrettslag A01 L0001).

Froland idrettsforening ble stiftet sommeren 1916, da Helge Løvland begynte å trene unge og interesserte gutter friidrett på et jorde i Froland. Jens Dale ble foreningens første leder, og han fikk med seg Osuld Eriksen og Jens Krogstad. I 1920 ble Froland virkelig satt på friidrettskartet, da Helge Løvland vant gull i tikamp under OL i Antwerpen. Andre kjente utøvere som har hatt en fortid i Froland idrettslag er Jan Sagedal, som ble to ganger norsk mester i kulestøt, hans tvillingbror Kåre Sagedal, som ble fem ganger norsk mester i sleggekast, og ikke minst Marte Olsbu, som blant annet ble verdensmester i stafett i skiskyting i Oslo 2016. Hundre år etter etableringen er Froland idrettslag fortsatt en aktiv idrettsforening med utøvere og lag innen flere idretter som fotball, håndball, volleyball, turn, orientering, hopp, skiskyting, langrenn og svømming.

Protokollen fra friidrettsgruppa i Froland er en del av arkivet etter Froland idrettslag og befinner seg på KUBEN i Arendal. I tillegg til protokoller, inneholder arkivet også enkelte fotografier, avisutklipp og rapporter. Arkivet strekker seg fra 1949 og frem til 1976. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt