Hi Sugar! Be my Valentine and we`ll step out together

14. februar feires Valentinsdagen over store deler av verden. Feiringens opphav er omdiskutert, men selve navnet peker mot to helgener ved navn Valentinus som begge ble feiret den 14. februar. De to, en romersk prest og biskopen av Terni skal ha lidd martyrdøden med få års mellomrom omkring 270. Men fortellingene om disse to helgenene knyttes ikke til kjærlighet og romantikk.

Valentinsdagen assosieres med romantisk kjærlighet gjennom den engelske dikteren Geoffrey Chauser som døde år 1400. I hans dikt: The Parliament of Fowles, skriver Chauser at fuglene søkte make på Valentinsdagen den 14. februar. Denne forestillingen har levd videre gjennom århundrene i engelsk folketro.

Valentinsdagen knyttes også til den romerske gudinnen Juno og Lupercalia-festivalen i Roma. Juno var ekteskapets gudinne og beskytter. Lupercalia-festivalen i Roma var en fruktbarhetsfest som begynte den 15. februar. Festivalen skulle ikke bare fremme helse og fruktbarhet, men også rense byen og holde onde ånder på avstand.

I følge historiske kilder var det på 1700-tallet at man begynte å uttrykke sin kjærlighet ved å gi blomster, søtsaker eller kort som ble kalt Valentiner på Valentinsdagen. Men det var ikke før på 1800-tallet at det ble masseprodusert Valentinkort. Motivene på disse kortene var hjerter, duer eller antikkens guder med vinger.

Siden den gang har mange mottatt Valentinkort. En av dem er Sonja Gjerulfsen Krüger. Hun ble født i New York i 1938, men 14 år gammel flyttet hun med sin mor til Norge, og i 1981 ble Sonja norsk statsborger.

I sine ungdomsår på 1950-tallet mottok Sonja flere Valentinkort. Kortene limte hun inn i et album. Gjennom årene limte Sonja også inn bursdagskort, konfirmasjonskort, telegrammer og gratulasjonskort i forbindelse med hennes bryllup.

Albumet utgjør i dag et eget arkiv og oppbevares på KUBEN i Arendal. Arkivet er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Lise Råna arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2910, Sonja Gjerulfsen Krügers album
https://snl.no/valentinsdag
https://no.wikipedia.org/wiki/Valentinsdagen

Kommentarfelt