Da Ragnvald Blakstad vant kongepokal i Gåsåsen

I februar 1897 inviterte Arendal Skiklub til landsskirenn. Det skulle bli en fantastisk skifest der en fremtidig kraftutbygger fra arrangørklubben stakk av med kongepokalen foran skuffa kristiansandere.

Vinteren 1897 bød på snø og kulde og alt lå til rette for skifest i Arendal. Lørdag 6. februar skulle det arrangeres 15 km med «længdeløp» (langrenn), mens den påfølgende søndagen skulle avholdes hopprenn i skiklubbens nye hoppbakke i Gåsåsen. Deltakerne over 20 år kunne delta i både hopp og langrenn (kombinert), mens de mellom 16 og 20 år kun fikk delta i hopprennet. Arrangørklubben Arendals Skiklub kunne lokke deltakerne med flere fine premier.

Oddersjaa-løper raskest i sporet

I alt var det 37 påmeldte deltakere. Mange kom fra arrangørklubben, men også deltakere fra kristiansandsklubben Oddersjaa, Tvedestrand Skiløberforening og Næs Verk hadde funnet veien til landsskirennet i Arendal. Det var 18 påmeldte i kombinert. Lørdagens 15 km langrenn startet ved Skytterhuset ved Langsæ og vinneren ble Thorvald Sørensen fra Oddersjaa. Han gikk i mål etter 1 time, 12. minutter og 15 sekunder. I premie fikk han Damenes premie. Et etui med kakekniv og gaffel.

Merkedag i skiklubbens historie

I følge Agderposten var det også uten sammenligning det «præktigste» skirenn som hadde blitt avholdt i Arendal. «Arrangementet fortræffeligt. Føret var det bedste». Søndagens hopprenn i Gåsåsen ble også en stor suksess. I følge Agderposten ville 7. februar 1897 bli en «Mærkedag i Skiklubens historie». Mange tilskuere hadde møtt frem for å se hopperne i aksjon. I følge avisa var hopperne «gjennemgaaende usedvanlig dyktige», selv om flere falt under nedslaget i den bratte bakken. Det var kun Oddersjaas Robert Sørensen som klarte å holde seg på beina i alle hoppene. Publikumsyndlingen fikk også premie for lengste stående hopp.

Skuffet kristiansander leverte premien tilbake

Den gjeveste prisen gikk imidlertid til Ragnvald Blakstad (1866-1929) fra Arendals Skiklub. Han vant kongepokalen i kombinert. På annen plass kom Thorvald Sørensen fra Oddersjaa og på tredjeplass kom Johs. Hansen fra Næs Værk. I følge avisa Christianssands Tidende ble Sørensen så skuffet over ikke å vinne kongepokalen at han leverte premien, Centralforeningens seks teskjeer i etui, tilbake til arrangøren. Blakstad vant også Arendals Skiklubs vandrepokal for klubbens beste hopper. Hans lengste hopp var på 17,5 meter.

Kraftpioneeren Ragnvald Blakstad

Ragnvald Blakstad var ikke bare god med ski på beina. I årene etter skitriumfen etablerte han seg som industrimann og kraftutbygger. Blakstad som opprinnelig kom fra Asker hadde flyttet til Arendal i 1888. Byen var på det tidspunktet inne i en økonomisk bølgedal etter å ha blitt rammet av det store bankkrakket to år tidligere. Blakstad så muligheter i den kriserammede byen. I Arendal etablerte han seg som forretningsmann bl.a. gjennom trelasthandel og oppkjøp av eiendom. I 1896 var han en av grunnleggerne av Arendals Fossekompani. To år senere var han med på å stifte kraftselskapet A/S Barbu, som etablerte Arendals første kraftverk i 1900.

Blakstad ble på begynnelsen av 1900-tallet en av Norges fremste «fossespekulanter» med eierrettigheter i fossefall i Arendalsvassdraget, Telemark og Vestlandet. Han flyttet fra Arendal til Kristiania i 1905. Blakstads blomstrende forretningseventyr skulle vare frem til rundt 1920. Da ble han rammet av krigsdepresjonen som fulgte i kjølvannet av 1. verdenskrig. Verdensmarkedene sviktet og Blakstad måtte selge mye av sine eiendommer og virksomheter. Unntaket var noen eiendommer i Risør. Her etablerte han i 1923 A/S Risør Træmassefabrikk. Blakstad døde i 1929 under en forretningsreise til London.

Andre avtrykk i idrettshistorien

Selv om Blakstad er mest kjent som forretningsmann, har han satt sine avtrykk i idrettshistorien. Før han flyttet til Arendal var han i 1885 med på å stifte Idrætsforeningen Odd i Skien. Han var foreningens første formann og historien vil ha det til at det var Blakstad som kom med forslaget om at foreningen skulle hete Odd. Inspirasjonen til navnet kom fra sagnskikkelsen Orvar Odd.

På KUBEN oppbevares to fotografier fra skirenn i Gåsåsen i Arendal. De inngår i en fotosamling kalt Samling av gruppebilder. Ragnvald Blakstad er iført startnummer 7 på fotografiet fra Gåsåsen. Bildet er trolig fra Landskirennet i Arendal i 1897. På KUBEN oppbevares også et arkiv etter Ragnvald Blakstad. Materialet omfatter i hovedsak korrespondanse fra perioden 1910-1920-årene. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2436 Samling av gruppebilder
Dannevig, Birger. Arendal gjennom skiftende tider: 1528-1723-1973, Arendal kommune, 1973

Norman, Victor og Aanby, Anne Tone: “Ragnvald Blakstad – markedspioner i norsk krafthistorie”, i K. Folkman: A/S Arendals Fossekompani. Kraft og børs 1896–1996, Arendal 1996
Sandberg, Alf M. Sandberg. Lokalidrett i 100 år. Bind 1: 1896-1946, Tvedestrand Boktrykkeri, 1997
Norges idrettsforbund, Kongepokaler. Oversikt over vinnere fra 1879 til 1995. Norges idrettsforbund, 1995
Agderposten 08.02.1897
Christianssands Tidende 08.02.1897

Kommentarfelt