Jul om bord i M/T «Vardaas» i 1952

«Jeg stanser på poopen, ser opp mot den stjerneklare himmel, öiet söker mot nord, for deroppe et sted ligger sörlandet, nei snölandet mente jeg, der jeg opplevde så mang en glad jul i barndomshjemmet.» Slik beskriver matros Thor Ravnaasen avslutningen på julekvelden om bord i M/T «Vardaas» julekvelden 1952.

M/T «Vardaas» var eid av Arnt J. Mørland fra Arendal. Skipet ble bygget ved Eriksberg skipsverft i Sverige i 1949 og var rederens første nybygde tankskip etter andre verdenskrig (1940-1945). I 15 år kom tankeren til å seile under Mørlands rederiflagg. Først i 1964 ble skipet solgt til Concord Nav. Corp i Liberia og omdøpt M/T «Brilliance». Kun to år senere, i 1966, gikk skipet på grunn og i 1967 ble det slept til Santander i Spania for hogging.

Julen 1952 var motortankeren imidlertid på vei fra Rotterdam til den afrikanske havnebyen Djibouti og på selve julekvelden seilte de over Biscayabukta. Juleforberedelsene hadde startet tidlig og kanskje det viktigste arbeidet ble gjort i byssa. I hvert fall ifølge 1. kokk Osmund Olsen. I båtens skipsavis Vardaas Posten, som ble sendt til Roligheten skole i Arendal, skriver han: «Som dere sikkert vet er byssa ombord i en båt et meget viktig departement og da gjelder det for dem som arbeider der at de kan sine ting og gjör sitt beste.»

Om selve arbeidet skriver Olsen videre: «Det förste vi gjör når julen nærmer sig er å tenke på selve byssen, den skal vaskes og males. Kjeler og gryter skal blankpusses, alt skal være i fin orden til vi setter i gang med baking og sånt.» Allerede 14 dager før julaften startet julebaksten. Smultringer, fattigmenn, sirupssnipper, sandkaker og en rekke andre julekaker skulle lages. Vanligvis måtte det også lages pålegg som persesylte, men denne gangen hadde M/T «Vardaas» fått med seg flere slags pålegg fra Sverige, der de hadde vært innom i begynnelsen av desember.

I Sverige hadde de også fått om bord seks store juletrær som var blitt plassert i frysen inntil de skulle pyntes. På julaften ble trærne pyntet. Det samme ble messene der julemiddagen skulle serveres. I taket ble det hengt opp julepynt og bordene ble dekket med hvite duker, juleløpere og lys.

Så var det endelig tid for feiring. Til middag ble det servert stekt gås fylt med kjøttfarse og svisker, og fatene var pyntet med rødkål og epler. Ut på kvelden samlet mannskapet seg i salongen midtskips der kaptein Peder Saltnes og stuerten ønsket alle velkommen. Etter et par julesanger ble juleevangeliet lest, og deretter var det tid for kaffe og julekaker etterfulgt av frukt og nøtter.

Høydepunktet kom da julepakkene skulle deles ut. Roligheden skole hadde sendt med pakker. Det samme hadde Sjømannsmisjonen. Kaptein og 2. styrmann delte ut pakkene og rundt omkring i salongen kunne en høre raslingen av papir. Feiringen ble avsluttet med julegodt mens kaptein Saltnes underholdt med trekkspill.

Ved midnatt begynte noen å bryte opp. Noen gikk på vakt, mens andre begynte å gå tilbake til sine lugarer. Matros Ravnaasen avsluttet kvelden på poopen. Her kikket han på stjernehimmelen og lot tankene vandre. «Mens jeg står der i den stjerneklare natt, minnes jeg også englebudskapet på Bethlehems marken: Ære være gud i det höieste og fred på jorden, i mennesker hans velbehag.»

Fotografiene og beskrivelsene av julefeiringen om bord i M/T «Vardaas» er hentet fra skipsavisen Vardaas Posten nr. 4., desember 1952. Avisen er en del av rederiarkivet til Arnt J. Mørland og oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. I dette arkivet finnes flere skipsaviser. Skipsavisene stammer fra M/S Ravnaas, M/S Kvernaas, M/T Jomaas, M/T Vardaas og M/T Tromaas. Avisene dekker perioden fra 1948 til 1955 og gir et unikt glimt inn i hverdagen til sjøfolkene som seilte i utenriksfart rundt 1950. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv DA-1175, Arnt J. Mørland 03
Knudsen, Jan Tore: Motorskipene fra Arendal. Arendal 2018
https://www.sjohistorie.no/no/skip/31415/

Kommentarfelt