En messegutt forteller

«Under måltidene må jeg fly rek for gutta, og hente stomp, lapsskaus eller annet som trenges på bordet.» Slik beskriver den 15 år gamle Bjørn Allan Haugen fra Arendal arbeidet sitt om bord på M/T Vardaas i 1950. 8. desember 1949 hadde 15-åringen mønstret på som messegutt på Arnt J. Mørlands nye motortanker i Gøteborg. Den første turen gikk over Atlanterhavet til Tampico i Mexico. Bjørn Allan var veldig nysgjerrig og de første dagene føk han frem og tilbake overalt for å bli kjent med sin nye verden, men han hadde også mye arbeid som skulle utføres. «Jeg står opp halvseks om morgenen og purrer dagfolka halvsju. Klokken otte er det frokost, og da må bordet være dekket og maten hentet fra byssa. Når frokosten er over må jeg vaske opp, likedan etter andre måltider. Etter frokost oppvasken er det skotte vask, dørvask og støvtørring. Middagen er klokken tolv, kaffe klokken tre og endelig siste måltid halv seks om kvelden.» Bjørn Allan synes dagene i starten gikk veldig seint, men etter hvert gikk det bedre og etter 19 dager til sjøs nådde de land. «Da vi endelig kom fram, hang vi over rekka og glante så øyea stod på stilker. Når båten klappa til kaia kom det fullt av Mexicanere om bord til oss. De solgte punger, tørklær, sko og sandaler.» Året før hadde Bjørn Allan vært skolegutt på Barbu skole og nå var han sjømann klar til å utforske en fremmed og eksotisk havn. Opplevelsene må ha vært mange, og flere av dem ble nedtegnet i Vardaas Posten, M/T Vardaas sin egen skipsavis. (Arkivref: DA-1175, Arnt J. Mørland 03).

Vardaas Posten så dagens lys i mars 1950. Skipsavisen hadde kun en målgruppe, nemlig elevene ved Færvik skole på Tromøya i Arendal. I 1948 gav reder Arnt J. Mørland i Arendal flere av skipene sine i oppdrag å innlede et samarbeid med ulike skoler. Hvert skip ble adoptert av en skole og mens elevene skulle skrive til mannskapet om bord om hjemlige forhold, skulle mannskapet sende tilbake glimt fra sine opplevelser i form av en skipsavis. M/T Vardaas ble sjøsatt i 1949 og Færvik skole på Tromøya adopterte skipet. Vardaas Posten hadde inntil fire nummer hvert år, og ble utgitt i alle fall frem til 1954. Avisen hadde gjennom årene flere redaktører og en stor del av mannskapet fikk med jevne mellomrom i oppdrag med å skrive om sine opplevelser. Avisene ble også rikt illustrert med både tegninger og ikke minst foto. I Vardaas Posten 1951 2. årgang nr. 1 kan du i tillegg til å lese «En messegutt forteller», også lese «En hilsen fra sjømannspresten i London», Tor Ravnaasens orientering om oljefeltene i den Persiske bukt, John O. Castensens opplevelser som dekksgutt, Arnfinn Olsens beskrivelse av hva som skjer når skipet skal til land, Arne Salvesens beretning om en søndag om bord og kaptein Halfdan Bjørløws hilsen hjem.

Vardaas Posten er en del av rederiarkivet til Arnt J. Mørland og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I dette arkivet finnes det en arkiveske med flere skipsaviser. Skipsavisene stammer fra M/S Ravnaas, M/S Kvernaas, M/T Jomaas, M/T Vardaas og M/T Tromaas. Blant avisene ligger også enkelte skoleaviser som ble sendt til skipene. Avisene dekker perioden fra 1948 til 1955 og gir et unikt glimt inn i hverdagen til sjøfolkene som seilte i utenriksfart rundt 1950. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt