Jul i fjøset

Nødhjelp til Polen skapte «Jul i fjøset» på Holt landbruksskole

På låven sitter nissen og selger julegrøt. Ute blir det turer med hest og kjerre, mens juletrærne står pyntet i fjøset og på låven. 13. desember 1992 inviterte avgangselevene ved Holt landbruksskole til «Jul i fjøset». Det skulle bli starten på en årelang tradisjon til stor glede for tusenvis av store og små. Utgangspunktet for arrangementet var imidlertid en hjelpesending med nødhjelp til Polen.

I 1980 hadde polske industriarbeidere med Lech Wałęsa i spissen startet en bølge av streiker og protester. Under det kommunistiske regimet var det mangel på flere varer, arbeidsforholdene var vanskelige og mange polakker opplevde nød. Bedre ble det ikke da landet etter 1989 innførte vestlig styresett og markedsøkonomi. Både arbeidsledigheten og de sosiale forskjellene økte, og mange polakker opplevde i starten av 1990-årene en forverring av sine levekår.

I Norge var det flere som ønsket å hjelpe, og både på 1980- og 1990-tallet ble det sendt flere hjelpesendinger med både klær, mat og medisiner til Polen. En av dem som bidro med hjelpesendinger var far til en av elevene ved Holt landbruksskole, og det var han som i 1992 skal ha foreslått en klassetur til Polen. Elevene kunne da være med på en hjelpesending og samtidig se nærmere på hvordan det polske landbruket fungerte. Men for å reise trengte de penger.

Løsningen ble et julearrangement rettet mot barnefamilier. Etter mye planlegging var elevene søndag 13. desember 1992 klar til å ta imot besøkende. På programmet stod natursti, hesteridning, tur med hest og kjerre, hopping i høyet, lotteri, salg av juletrær, grøt og selvbakte kaker, samt en egen nisse på låven. Elevene forventet noen hundre gjester, men da dagen var slutt, hadde over 3 000 vært innom. Arrangementet ble en kjempesuksess. Polenturen var sikret. Arrangementet skulle også bli starten på en flere år lang juletradisjon.

De neste årene var nye avgangsklasser i gang med å arrangere «Jul i fjøset». Oppgaven ble løst som en prosjektoppgave i skoleregi og av inntektene skulle også en del gå til et veldedig formål. I 1994 skulle deler av overskuddet gå til «Krafttak mot kreft». 11. desember 1994 var elevene klare til å ta imot besøkende. Det gjenstod kun noen små ting før alt var klart. Da oppstod en krise.

I elevenes egen rapport kan en lese følgende: «Da vi var i gang med å henge opp den siste juletrebelysningen rundt nisseboden fant vi ut (krise) at den ikke virket!! For å få tak i lyspærer måtte vi først innom bensinstasjonene på Fiane – der var de utsolgt!» Elevene raste videre til en ny bensinstasjon og der hadde de heldigvis det de trengte.

Julelysene kom på plass og før klokken 11:00 begynte de første menneskene å komme. Likevel fryktet elevene «at alt ville gå i vasken og at det ville bli brakfiasko.» Det ble det ikke. Også denne gangen kom folk i tusentall. Selv om folkemengden i starten førte til mangel på grøt, ble arrangementet nok en braksuksess.

Hestekjøring under "Jul i fjøset" på Holt landbruksskole 11.12.1994

«Jul i fjøset» ble arrangert sammenhengende inntil 2013. Dette året måtte arrangementet avlyses. Dyresykdommen fotråtesmitte herjet i distriktet. Anleggene på Holt var ikke rammet, men skolens ledelse fryktet smitten og valgte å avlyse arrangementet. Dermed var en over 20 år lang juletradisjon brutt.

På KUBEN finner en arkiv som dokumenterer juletradisjonen ved Holt landbruksskole. I skolens arkiv, KA0900-550j, Holt landbruksskole / Holt videregående skole, ligger det blant annet flere rapporter skrevet av elevene som i ulike år arrangerte «Jul i fjøset». Elevrapporten fra 1994 inneholder også foto fra arrangementet. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkiv som ikke er klausulert er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv KA0900-550j, Holt landbruksskole / Holt videregående skole 02 A01 L0011
Agderposten 19.11.2013
Grimstad Adressetidende 07.02.1984
Tvedestrandsposten 12.12.1992, 15.12.1992, 13.12.1994
https://snl.no/Polens_historie_etter_1989 besøkt 26.11.2020

Kommentarfelt