18. august 1974 dykket en gruppe fritidsdykkere ned mot havbunnen utenfor Tromøya på jakt etter rester fra et skipsvrak. Dykket var nøye planlagt. Basert på en sjøforklaring og annen dokumentasjon hadde de laget et forliskart der det mest sannsynlige forlisstedet var inntegnet. Sannsynligheten for å finne noe var imidlertid liten. Flere andre dykkere hadde vært på jakt etter det samme vraket uten å finne noe annet enn ribbenene til en hval. Denne dagen skulle imidlertid lykken snu. «Plutselig fikk vi se noen mørke konturer mot den hvite sanden. Det var noen trestokker, fire i alt, …» Slik beskriver en av dykkerne, Leif Svalesen, funnet av de første sporene etter det dansk-norske slaveskipet S/S Fredensborg. Funnet av de fire trestokkene ble starten på en større marinarkeologisk utgravning. I løpet av de neste årene ble det hentet opp en rekke gjenstander fra dypet, og store deler av prosessen ble dokumentert ved hjelp av fotokamera. (Arkivref: PA-1544, Svalesen, Leif Del 02).
Leif Svalesen (1939-2010) var en av tre amatørdykkere som fant vraket etter slaveskipet S/S Fredensborg i 1974. Svalesen hadde sammen med amatørdykkerne Tore Svalesen, Odd Keilon Osmundsen og kysthistoriker Hartvig W. Dannevig lett etter skipet i flere år. 18. august 1974 ble de første sporene funnet og 15. september 1974 fant de vrakstedet. Leif Svalesen deltok i de marinarkeologiske utgravningene som fulgte i regi av Norsk Sjøfartsmuseum (1974-1975) og Aust-Agder-Museet (1977). Funnet av S/S Fredensborg ble et vendepunkt for Svalesen. Han gav opp sin rørleggervirksomhet og fulgte i slaveskipets kjølvann. Han skrev bok, holdt foredrag, bidro i utstillingsarbeid samt formidlet historien om S/S Fredensborg og slaveriets rolle. Han var i perioden 1994-2004 medlem av UNESCOs internasjonale komite for slaveruteprosjektet, der S/S Fredensborg hadde en sentral plass. Svalesen mottok flere priser for sitt arbeid med å dokumentere og formidle historien om slaveskipet S/S Fredensborg.
Disse fotografiene fra den marinarkeologiske utgravningen av S/S Fredensborg er del av et arkiv etter Leif Svalesen og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I tillegg til flere lysbilder, inneholder arkivet også bokanmeldelser i forbindelse med boka «Slaveskipet Fredensborg» som kom ut i 1996. Arkivet er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Flere av gjenstandene kan i dag oppleves i utstillingen «Slavegjort» på KUBEN. Flere av gjenstandene er også avfotografert og publisert på digitaltmuseum.no. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN