Påske på hytta Hygga i 1920

I april 1920 dro seks jenter på hyttetur til Storemyr utenfor Arendal. Turen fra hovedveien ble strevsom, men da de ankom hytta på skjærtorsdag «blev alle glædelig overasket over stedet og ikke mindst over den hygge og orden». Det var derfor kanskje ikke så rart at hytta ble kalt for «Hygga». Bare hyggelig ble det imidlertid ikke. I hytteboka kan vi lese at jentene fikk besøk av «Jomfruen» og spesielt den første kvelden hadde det vært litt uhyggelig. Hvem eller hva denne «Jomfruen» var står det lite om, men jentene opplevde også at ti unge gutter fløy utenfor vinduet mens de spilte kort. Jentegjengen var på hytta i fire dager og selv om været ikke hadde vært det beste, hadde de hatt en positiv opplevelse som inspirerte til gjentakelse. «Vel har her været regnveir hele tiden, allikevel har vi moret os saa godt at vi haaber snart at faa laane hytta igjen.» (Arkivref: PA-2098, «Hygga» (hyttebok)).

Hytta «Hygga» var opprinnelig del av et lite småbruk ved Storemyr. Småbruket ble kjøpt av kjøpmann Chr. Engelschøn i 1913, men han var hovedsakelig interessert i skogen rundt, og huset ble stående tomt. I desember 1918 fikk noen lokale gutter låne huset. De kalte huset for «Hygga» og begynte å skrive hyttebok. I de neste årene var det flere som fikk låne «Hygga» og i hytteboken er det flere kjente og mer ukjente navn. Blant annet finner en Andreas Kallevig, Jens Fabrisius Kallevig, Morten Kallevig, Ole Andersen(Hvass), Carl Friis Jacobsen, Ivar Bentsen, Olaf Boe, og ikke minst de seks jentene Lillemor Raaum, Mille, Inga, Maia Grevstad, Tulla Herlofsen og Kitty Krogh. Selv om jentegjengen som besøkte «Hygga» i påsken 1920 var overrasket over den orden hytta var i, begynte ryddigheten til de besøkende etter hvert å skli ut. 8. september 1923 ankom Morten Kallevig og Harald Maurstad «Hygga». Møtt av dunsten til mugnet grøt i en tallerken, gammelt smør og en kokeplass full av tomflasker og glasskår, foreslo de utleie av hytta mot betaling. Pengene skulle gå til folk på Stokkelien som fikk ansvar for å holde hytta i orden. Hva som skjedde med besøket til hytta etter dette, sier hytteboka lite om, da den slutter nettopp her. I 1947 bygde idrettsklubben Grane den såkalte «Granestua». Denne hytta ble liggende ikke langt unna «Hygga», og «Hygga» blir derfor ofte omtalt som den første «Granestua».

Hytteboka etter «Hygga» oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. Hytteboka strekker seg fra 1918 og frem til 1923 og inneholder beskrivelser fra de mange besøkende. Her kan en lese om reisevei, hva de spiste og drakk og ikke minst gjestenes ulike opplevelser. Arkivet er registrert på arkivportalen.no. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt