Setesdøl skambitt av sulten bjørn – fikk nytt ansikt av dansk tannlege

Daniel Folkeson Oddeskar fra Valle slet med store ansiktssmerter etter et ublidt møte med en sulten bjørn. En kreativ dansk tannlege bosatt i Arendal skulle bli hans redningsmann.

En vårdag i 1860 skulle bli skjebnesvanger for husmannen Daniel Folkeson Oddeskar fra Valle. Mens han var på beite om lag en mil fra husmannsplassen sin på Oddeskar ble han overrasket av en sulten bjørn. Bamsen kom luskende ut av skogkanten med retning familienes eneste ku. I håp om at det vil skremme bjørnen begynte Daniel å hoie og skrike. Forsøket mislyktes fullstendig. I stedet for å flykte reiste bjørnen seg på bakbeina klar til angrep. Den 56 år gamle husmannen prøvde å flykte, men ble raskt innhentet av bjørnen som deiset setesdølen i bakken.

Hissig bamse bet av nesen

Mens blodet pumpet ut fra et sår forårsaket av bjørnen, prøvde Daniel å spille død. Han håpet at bjørnen skulle fatte interesse for kua i stedet for han. Setesdølen lå musestille med ansiktet vendt mot bakken. Da han ikke lenger hørte noe til sin angriper, snudde Daniel seg rolig rundt på ryggen. Det skulle han ikke ha gjort.

Tegning fra boka «Langt, langt bort i skoge» av Louis Moe

Ovenfor ham stod bamsen som nå hadde merket at han fortsatt levde. Bjørnen bøyde seg ned mot den stakkars setesdølen og tok et godt jafs av Daniels ansikt. Nesen, overleppen, deler av øyet, tannkjøttet og flere tenner forsvant inn i bjørnekjeften. Daniel besvimte. Da han omsider våknet var bjørnen borte. Til sin overraskelse registrerte han at kua fortsatt levde. Selv var han blodig og hardt lemlestet.

Overlevde tross store ansiktsskader

På mirakuløst vis klarte han å krype den lange veien hjem til husmannsplassen for å få hjelp. Han var ille tilredt da han omsider kommer frem. Lege ble tilkalt langveisfra, noe som gjorde at Daniel overlevde bjørneangrepet. Men ansiktsskadene han pådro seg gjorde livet smertefullt og skambelagt. Nesen og den øverste tanngarden var helt borte og mange ble skremt av utseende hans. Hvis han var blant folk måtte han skjule det som var igjen av ansiktet med et tøyklede.

Portrett av Daniel Folkeson Oddeskar

To år etter angrepet ble Daniel innlagt på sykehuset i Kristiansand. Setesdølen slet med store smerter på grunn av de åpne sårene i ansiktet. Men sykehusoppholdet var kostbart for en fattig husmann. Stiftsprosten i Kristiansand satte i gang innsamlingsaksjoner både i stiftsbyen og Arendal for å skaffe penger til Daniel og familien. Mange hjalp. Det gjorde også en dansk tannlege bosatt i Arendal.

Den danske tannlegen i Arendal

Halvor Georg Theodor Moe (1824-1877) flyttet til Arendal i 1856 hvor han ble byens første faste tannlege. Moe hadde begynt på en utdannelse som gullsmed i Odense før han valgte tannlegeyrket. I Arendal ble han en aktiv skikkelse i det offentlige liv. Han deltok i byens kunst-, musikk- og teaterliv. Han var også far til den senere kjente kunstneren Louis Moe og barnebokforfatteren Nina Moe Leganger som begge ble født i Arendal.

Portrett av tannlege Georg Moe

Da Daniel Folkeson Oddeskar var til behandling i Kristiansand ble tannlege Moe tilkalt i håp om at han kunne hjelpe den stakkars setesdølen. Tannlegen fikk medlidenhet for Daniel og sa seg villig til å hjelpe uten å ta betalt. Den kreative dansken hadde erfaring fra teatermasker og odontologiske proteser. Han tok i bruk de redskapene han hadde for hånden og lagde en ansiktsprotese av vulkanisert kautsjuk. Dette var en kjemisk prosess som gjorde rågummi formbar.

Utstilt på verdensutstillingen i Wien

Protesen gjorde livet til Daniel lettere å leve. Han døde i 1877. 17 år etter han ble skamfert av bjørnen. Det finnes ingen bilder av protesen Moe lagde, men den skal ha hatt en kunstig nese med overleppe og skjegg. Protesen må ha vært oppsiktsvekkende i sin samtid og den fikk internasjonal anerkjennelse. En kopi av ansiktsprotesen ble utstilt under emnet vitenskapelige instrumenter på verdensutstillingen i Wien i 1873.

Tannlege Georg Moes beretning om Daniel Oddeskars møte med en bjørn s. 1

Beretningen om Daniel Folkeson Oddeskars møte med bjørnen og tannlege Moes arbeid med protesen befinner seg på KUBEN i Arendal. Den ble skrevet av Moe selv og ligger i arkivsamlingen PA-1434 Personalia. Arkivet er registrert på arkivportalen.no. På KUBEN finnes også et foto av tannlege Moe, samt et foto av Daniel slik han så ut uten masken. Begge fotografiene er en del av PA-2418 Portrettsamlingen som er digitalisert og publisert på på agderbilder.no. Alle arkivene er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen, arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1434 Personalia L0351, Tannlege Georg Moes beretning om Daniel Folkesons møte med bjørnen
Arkiv PA-2418 Portrettsamlingen
Frigstad, Vigleik. Samfaren av bjørn – hjelpt av tannlege i Tannlegeforeningens Tidende. 2007:8.

Berg, Rune Arenfeldt, Storfamilien Moe i Arendal III, i Aust-Agder-Arv 2011, Arendal 2011
Vestlandske Tidende 15. juli 1862 og 6. september 1862

Kommentarfelt