Skihopperne fra Vegårshei

Skihopperne fra Vegårshei

Skihopping var i flere tiår en norsk paradegren internasjonalt. Fra det første OL ble arrangert i Chamonix i 1924 frem til OL i Oslo i 1952 hadde norske hoppere nærmest tapetsert seierspallen. Fem gull, fire sølv og tre bronse var fasiten etter at fem OL var arrangert. I verdensmesterskapene hadde også norske hoppere dominert. Det var først og fremst det unike hoppmiljøet på Kongsberg og brødrene Ruud som hadde gjort internasjonale hoppkonkurranser om til rene Norgesmesterskap. På 1930- og 40-tallet var Kongsberg idrettsforening uten tvil verdens beste hoppklubb.

Etter Oslo OL i 1952 mistet imidlertid både Kongsberg og Norge hegemoniet i internasjonal hoppsport. En viktig årsak til det skyldtes endring i hoppstilen. Den tradisjonelle «kongsbergknekken» var byttet ut med den aerodynamiske «finnestilen». Finske og tyske hoppere behersket den nye stilen best og overtok stafettpinnen etter flere tiår med norsk dominans. Samtidig vokste det frem nye hoppmiljøer i Norge. Et av dem var på Sørlandet. I 1960 beskrev forfatter og skihopper Thorleif Schjelderup dette i et oppslagsverk om norsk skihistorie.

«I dag har vi en av Norges sterkeste kretser i skihopping nede i Aust-Agder. Navnene Asbjørn Moland, Øivind Fløystad, Oddmund Øygarden, Ole Tom Nord, Tellef Goderstad og flere andre viser hvor sterke de er på Sørlandet. Hovedsentrum er Vegårshei, et par mil utenfor Arendal. Her har man ikke hatt idrettsbane, gymnastikksal eller profesjonelle idrettsinstruktører. Men man har hatt det samme som på Kongsberg i sin tid: Den oppriktige idrettsgleden og innsatsviljen.»

Hoppmiljøet på Vegårshei skulle imidlertid aldri oppnå de samme resultater som hopperne fra Kongsberg. Men miljøet i Vegårshei, som ble skapt av ildsjelene Knut Adolf Moland og Lars Saga, ble lagt merke til. Flere skulle utmerke seg både nasjonalt og internasjonalt. De fremste hopperne fra Vegårshei var Oddvar Saga og Asbjørn Moland. Begge var en del av det norske hopplandslaget på 1950- og 60-tallet.

Asbjørn Moland startet med skihopp allerede som 2 åring, da faren laget en liten hoppbakke til han utenfor gården på Vegårshei. Hoppinteressen var vekket. På begynnelsen av 1950-tallet var han ansett som et av de største hopptalentene i landet. I 1953 og 1954 vant Moland Kronprinsens pokal i hovedlandsrennet for gutter, et slags uoffisielt NM. Ingen sørlending har senere klart dette. Som junior vant han sølvmedalje i 1955 og gull i 1956 i junior-NM. Gullet vant han foran Toralf Engan.

Trønderen hadde på forhånd fått beskjed av sine ledere at han måtte hoppe om andreplassen, fordi sørlendingen Moland var så god at det var umulig å vinne. Toralf Engan skulle senere bli norsk hoppsports redningsmann da han i 1962 vant VM gull. To år senere vant han OL-gull i storbakke i Innsbruck. I samme OL vant Engan også sølv i den nye øvelsen Normalbakke. Engan er for øvrig den siste nordmann som har vunnet OL-gull i storbakke.

Asbjørn Moland var best i Norge som junior. Han nådde imidlertid ikke helt opp som senior, selv om han som oftest var blant de ti beste i NM. Den eneste sørlendingen som noen gang har blitt norgesmester i hopp er Ole Tom Nord fra Øyslebø i Vest-Agder. Han vant i 1960. Nord var aktiv i hoppmiljøet på Vegårshei og har senere trukket frem ildsjelen Knut Adolf Molands innsats som en forutsetning for sin suksess i hoppbakken. Knut Adolf Moland har blitt tildelt flere priser for sitt arbeid for skiidretten, blant annet Aust-Agder fylkes 1. kulturpris i 1976 og Aust-Agder idrettskrets hederstegn i 1972.

Også skihopperen Asbjørn Moland har mottatt pris for sin innsats for hoppsporten. I 1969 ble han tildelt Aust-Agder skikrets hederstegn for å fremme skisporten i fylket. Tildelingsøknaden er en del av arkivet etter Aust-Agder Skikrets og oppbevares på KUBEN i Arendal. Arkivet inneholder protokoller, årsberetninger, foreningens korrespondanse og sakarkiv, regnskap, tegninger, bilder og avisutklipp. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-2619, Aust-Agder Skikrets
Norske skiløpere: Skihistorisk oppslagsverk i 5 bind: Namdall og Nord-Norge. Skiforlaget 1960
Justvik, Nils Martinius: Fra hav til hei – en fortelling om idrett i Aust-Agder. Cappelen Damm Akademisk 2019
Engan, Toralf: På toppen. Nasjonalforlaget 1962

Kommentarfelt