Skoletur til hovedstaden

I slutten av mai 1968 reiste elever og lærere fra Risør yrkesskole på en tre dagers tur til Oslo for å se nærmere på hva hovedstaden hadde å tilby. Det ble tid til både bedriftsbesøk og fornøyelser. Mange av bedriftene som fikk besøk av Risør-elevene var viktige industriarbeidsplasser og gir et godt tidsbilde av industrivirksomheten i Norge på 1960-tallet. Elevene fikk bl.a. besøke Nyland mekaniske verksted i Bjørvika, Schous bryggeri på Grünerløkka, Tandberg radiofabrikk på Kjelsås og i Lørenskog, samt en snarvisitt til Fornebu flyplass. Turen til storbyen gav også anledning til sightseeing og rekreasjon. Elevene fikk tid til å besøke både Vigelandsparken, Oslo Rådhus og Norsk teknisk museum. Hele turen ble foreviget med kamera. (Arkivref: KA0900-550v, Risør yrkesskole 01 U01 L0001).

Risør yrkesskole var en offentlig yrkesskole som ble opprettet i Risør i 1961, som en verkstedskole for håndverk og industri. Det første året hadde skolen 12 elever. Før skolen ble en realitet hadde det blitt avholdt diverse yrkesfaglige kurs i byen. I 1966 ble det satt i gang bygging av en ny skole som omfattet en verkstedsbygning i to etasjer med grupperom, garderober, verksted, samt en klasseromsfløy og en administrasjonsfløy. Nybygget var tegnet av arkitektene Ugland & Thorne og stod ferdig til skolestart i august 1967. Da hadde elevtallet vokst til nærmere 70 elever. 43 av dem var fra Risør. Skolen ble i 1989 en del av Risør videregående skole.

Fotografiene fra skoleturen til Oslo er del av arkivet etter Risør yrkesskole og befinner seg på KUBEN i Arendal. Bildene er samlet i et fotoalbum og samtlige 74 bilder er publisert på Avtrykks flickrside. Arkivet etter Risør yrkesskole inneholder også møtebøker, kopibøker, journaler, sakarkiv, regnskap og referansemateriell.  På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt