Bark "Gyda" på Tahiti utsnitt

Sørlendingen som ble sydhavskonge

En oktoberdag i 1897 ankom barken «Gyda» fra Farsund havnebyen Papeete, hovedstaden på stillehavsøya Tahiti i Fransk Polonesia. Skipet hadde knapt overlevd det voldsomme uværet. Det var høyst usikkert om skuta noen gang ville bli sjødyktig igjen. Kapteinen, Reinert Godtfred Jonassen fra Farsund, innså at han måtte forberede seg på et lengre opphold på øya. Det var under dette oppholdet at livet hans skulle ta en uventet vending.

Reinert Godtfred Jonassen ble født i 1866 på Store Eigerøy ved Loshavn, like utenfor Farsund. Allerede i ung alder dro han til sjøs og ble snart sjøkaptein. I 1891 giftet han seg med Jørgine Gabrielsen fra Korshavn. I 1893 fikk de en datter, Theodora. Samme år fikk han kommandoen over barken «Gyda». Skipet var bygget ved Jørgen Osmundsen Snekkenes verft i Arendal i 1883. «Gyda» hadde vært eid av en skipsreder fra Arendal inntil det ble solgt til flere partredere i Farsund i 1891.

Faksimile fra Vi menn 1965. Bilde av en ung Reinert
Faksimile fra Vi menn 1965. Bilde av en ung Reinert

Strandet i Stillehavet

I 1897 tok livet til Reinert ta en ny retning. På en jordomseiling med «Gyda» via Kapp det gode Håp og Australia, ankom de stillehavsøya Tonga. Der lastet de om bord kopra, tørket kokosnøttkjøtt, som skulle fraktes videre til Europa. På returreisen ble «Gyda» skadet av uvær, og kaptein Jonassen måtte søke nødhavn på Tahiti. Skadene var så alvorlige at skipet til slutt ble kondemnert. Mens resten av mannskapet reiste tilbake til Norge, ble kaptein Jonassen igjen for å ta seg av nødvendige formaliteter.

Det var under dette oppholdet han fikk beskjed om en tragedie som hadde rammet familien hjemme i Norge. Hans gravide kone, Jørgine, hadde dødd etter å ha født deres andre barn, Ragnhild. Den nyfødte datteren overlevde.

Bark "Gyda" på Tahiti

Ny start på stillehavsøy

Knust over tapet av kona valgte han å bli værende på Tahiti. Her skulle imidlertid lykken snu da han forelsket seg på nytt. Hans utkårede het Tauariki. Hun var enke etter en høytstående høvding på den lille stillehavsøya Aitutaki. Hun var på Tahiti for å besøke slektninger. De giftet seg og hans nye kone oppfordret ham til å starte på nytt på hennes hjemsted.

De flyttet til Aitutaki hvor hun hadde en posisjon som en av øyas kongelige. Reinert hadde giftet seg inn i familien til en sydhavskonge. Den lille øya er i dag en del av Cook-øyene. På øya etablerte de appelsin- og kopraplantasjer. Han bygde skip slik at varene kunne eksporteres til New Zealand og ble etter hvert en velstående mann. Mens han bodde på øya ble Cook-øyene annektert av New Zealand i 1902, etter en kort periode som britisk protektorat.

Savnet familien i Norge

Reinert nødt livet i sin nye tilværelse blant kokospalmene på den vakre stillehavsøya. Sørlendingen som ofte gikk underkallenavnet «Te Noue» – «Nordmannen» var godt likt blant øyboerne. Han var kjent som driftig og hyggelig mann. Samtidig savnet han familien hjemme i Norge. Han sendte bud om at hans to norske døtre skulle sendes til stillehavsøya. Men hans svigerfar hadde lovet sin datter om å ta vare på barna og nektet å sende jentene på den lange ferden til den andre siden av kloden.

I 1909 ble kona Tauariki alvorlig syk. Reinert fikk tak i en lege fra New Zealand, men livet stod ikke til å redde. Reinert skulle imidlertid bli gift på nytt. Denne gang med Ti`avaru. Hun var en nær slektning av hans avdøde kone, Tauariki. Det var for øvrig Tauariki som hadde arrangert ekteskapet etter at hun ble alvorlig syk.

Mens Reinert og Tauariki forble barnløse, fikk Reinert tre barn med sin nye kone. En sønn, Michael, og to døtre, Anne og Josephine. Dessverre ble lykken kortvarig, da Reinert døde av blodforgiftning mens barna fortsatt var små. Kildene oppgir varierende årstall for dødsfallet, som strekker seg fra 1915 til 1921. Han ble gravlagt på kirkegården til Cook Islands Christian Church i Avarua på øya Rarotonga. Reinerts enke tok dødsfallet tungt og de tre barna vokste opp hos slektninger.

Familien i Norge

Reinerts døtre fra hans første ekteskap hadde vokst opp hos sine besteforeldre i Norge. På 1930-tallet mottok de uventet et brev fra sin halvbror, Michael, som bodde på Cook-øyene. De hadde vokst opp med fortellingen om at faren hadde blitt værende der, men visste ikke at de hadde søsken. I 1938 inviterte Michael dem til Aitutaki. Søstrene i Farsund fikk imidlertid aldri reist til Stillehavet. Kort tid etter brøt andre verdenskrig ut, og kontakten med familien på Cook-øyene ble avbrutt.

Reinerts yngste datter i Norge, Ragnhild, var lenge redd for at familien i Stillehavet hadde mistet livet under krigen. Det var først da hun i 1964 fikk se et bilde i et norsk ukeblad av en ung dame fra Rarotonga på Cook-øyene med navnet Anne Jonassen at hun forstod at familien fortsatt var i live. I ukebladet etterlyste den unge damen kontakt med sine norske slektninger. Hun var nemlig barnebarn av Reinert Jonassen fra Farsund. Hun hadde også et brennende ønske om å besøke Norge.

Familiegjenforening

På begynnelsen av 2000-tallet besøkte fire av Reinerts norske slektninger Cook-øyene. På slep var programleder Tore Strømøy fra NRK. I programserien «Tore på sporet» fikk TV-seere oppleve det tårevåte møte mellom de norske slektningene og Reinerts barn, Michael på 90 år og Josephine på 87 år. I samme programserie ble Michael og Josephine med til Norge. I Farsund fikk de møte resten av sin norske slekt, samt besøkt Eigerøya og familiens gravsteder.

Ifølge Reinerts barnebarn på Cook-øyene, Jon Jonassen, ble gjenforeningen mellom de to slektene på hver sin side av kloden en helbredelsesprosess. For de norske etterkommerne gav reisen til Cook-øyene dem en dypere forståelse av hvorfor Reinert hadde valgt å bli på stillehavsøya i stedet for å vende tilbake til Norge. For Reinerts barn, Michael og Josephine, var det en drøm som gikk i oppfyllelse da de endelig fikk besøke landet der deres røtter lå. Begge gikk bort bare noen få år etter besøket i Norge.

Loshavn ved Farsund 2023. Foto: Yngve Schulstad Kristensen
Loshavn ved Farsund 2023. Foto: Yngve Schulstad Kristensen

Avtrykk på KUBEN

På KUBEN i Arendal finnes et fotografi fra 1897 av barken «Gyda» under kjølhaling i Papeete på Tahiti. Fotografiet er en del av Samling av fartøysbilder. Arkivene er registrert på arkivportalen.no og tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen, arkivar, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1935, Samling av fartøysbilder
Jonassen, Jon Tikivantotau: Nordmenn på Cook-øyene. Arvenetter kaptein Reinert G. Jonassen. I boken Kolonitid.  Scandinavian Academic Press (2009)
Dannevig, Hartvig W., Sydhavseventyr fra virkeligheten. I ukebladet Vi menn, nr 21. 1965
Sjøhistorie.no

Kommentarfelt