Til bords med Sam Eyde

De fleste kjenner nok til Sam Eydes bedrifter som industrigründer. Færre er nok kjent med hva Sam Eyde fikk servert ved matbordet som barn. Dette er et utsnitt fra kokeboken til Oselia Osuldsen som i perioden 1870 til 1885 var tjenestepike og etter hvert husjomfru hos familien Samuel Eyde i Arendal. (Arkivref: PA-2564, Oselia kokebok). På den historiske matbloggen www.oseila.no, finnes flere oppskrifter fra kokeboken, og historier fra den tiden Oseilia laget maten til Sam Eyde.

Den 31. oktober 1855 ble Oselia Osuldsen født. Foreldrene var matros Aasuld Nielsen og Marthe Thomasdatter fra Narestø. Da Oselia arbeidet hos familien Eyde, var Arendal Norges rikeste by, og familien Eyde en av de mest velstående familiene i Arendal. I 1885 giftet Oselia seg med styrmann Knud Gundersen fra Holmesund i Flosta. De flyttet dit for å drive landhandel. Oselia døde 27. mai 1908. Oppskriftene fra hennes tid hos familien Eyde ble tatt vare på av adoptivdatteren Petra Gundersen, og hennes datter igjen, Cicilie Evine Olsen.

Oselias kokebok befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. Kokeboken består av flere enkeltstående håndskrevne dokumenter med både oppskrifter og notater. Kokeboken er også registrert på arkivportalen.no. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt