Verificert tale en nytaarsaften i hjemmet

«Vi mennesker fik fra Edens have to deilige ting i vuggegave mindet og haabet er deres navne, hvor kunde vi dem undvære og savne?» Slik starter fru Wilhelmine Kallevig sin tale for nyttårsaften i 1894. Nyttårstalen er skrevet på rim og viser til nyttårsaften som en fest for både minner og håp, og handler om hvordan vi dras mellom disse på denne kvelden. Avskjed med det gamle avløses til slutt av at det nye ønskes velkommen, og minnene møtes av fremtidshåp om lykke og fred. (Arkivref: PA-1991, Vers F06 L0001 0002).

Fru Wilhelmine Kallevig ble født i København 28. november 1847 som Wilhelmine Petrea Franziska Skrike. Foreldrene var Lisine og Adolf Skrike. Faren var departementssekretær i det dansk-norske utenriksministeriet. I 1868 giftet hun seg med Arendalsrederen Morten Michael Kallevig(1842-1936). Familien Kallevig var en av Arendals mest fremstående familier og eide både Nedre Tyholmsvei 9. og Tangen gård på Hisøy. Morten Michael Kallevig var sjef for familiebedriften Salve Kallevig & Søn, og eier av Tangen reperbane og Arendals Tobaksfabrik. I tillegg var han, etter sin far og farfar, britisk visekonsul fra 1872. Han var også styremedlem i flere stiftelser. Både Wilhelmine og Morten Michael Kallevig døde i 1936.

På KUBEN i Arendal oppbevares et eget arkiv etter Wilhelmine Kallevig. Arkivet består av almanakker med dagboksnotater fra 1897 og frem til 1928, samt en bok der Wilhelmine bl.a. har skrevet ned sine barns fødselsår, skolegang og konfirmasjonsdatoer. Fru Kallevigs nyttårstale er imidlertid del av en samling med vers. Samlingen inneholder mange små og større tekster av og til både privatpersoner og offentlige begivenheter. Her er det vers og tekster til ulike anledninger, som for eksempel bryllup, begravelse, dåp, og offentlige merkedager. Samlingen dekker perioden fra rundt 1720 til 1985. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt