Britisk soldat overlevde krigen, men ikke freden i Arendal

Den 22. juni 1945 vaiet både det norske og britiske flagget på Arendal kirkegård. Kapellet var godt besøkt denne fredagen og på de første benkeradene satt britiske soldater i uniform. Soldatene hadde kommet for å følge sin kamerat Jack Sayle bli stedt til hvile. Sayles kiste var dekket med det britiske flagg og på sokler, krakker og vegger var det hengt opp blomster og kranser.

Jack Sayle var en av de 150 engelske og skotske soldatene som hadde inntatt Arendal på selveste nasjonaldagen. Den britiske innmarsjen 17. mai 1945 ble tatt imot med åpne armer av lokalbefolkningen. Enkelte av soldatene ble i kveldstimene båret på gullstol gjennom gatene av feirende ungdommer. Og festen varte ut i de senere morgentimer. Noen dager senere var det igjen duket for fest, da et skotsk Highland orkester gav konserter til ære for byens befolkning.

De britiske soldatene i Arendal var en del av en styrke på 30 000 allierte soldater, som var sendt til Norge under den britiske general Andrew Thornes ledelse. Thornes oppdrag var å avvæpne og internere den tyske okkupasjonsstyrken i samarbeid med de norske hjemmestyrkene. I Arendal ble de tyske soldatene samlet i flere leire utenfor byen før planen var å returnere dem til Tyskland.

Tirsdag kveld 19. juni 1945 mottok den allierte overkommando i Arendal informasjon om at noen tyske krigsfanger forsøkte å klippe seg gjennom gjerdet som omkranset Tangen-leiren på Hisøy. En jeep med fem soldater ble sendt av gårde for å ta affære. På Arendal torv gikk det imidlertid galt. I stor fart forsøkte sjåføren å svinge inn Torvgaten, men jeepen kjørte inn mellom to trær, kappet et veiskilt før den skrenset inn på fortauet og veltet. Soldatene i jeepen ble slengt ut av kjøretøyet. Resultatet ble blodig. To av soldatene slapp unna med lettere skader, mens to ble sendt til sykehus. Den femte døde momentant av hodeskadene han fikk i sammenstøtet med bakken. Den omkomne soldaten var 27 år gamle Jack Sayle.

Det var ikke bare engelske soldater som hadde møtt frem for å vise Jack Sayle den siste ære under begravelsen tre dager senere. Både Arendals politimester Nils Onsrud, ordfører Niels Barth og flere av byens innbyggere hadde funnet veien til Arendal kirkegård denne vakre junidagen. Etter at den engelske feltpresten hadde forrettet tok seks soldater kisten på sine skuldre og bar den i prosesjon til Sayles siste hvilested.

Ved graven ble det dannet æresvakt hvor feltpresten leste «Fadervår» mens kisten ble senket ned i jorden. Etter nedsenkingen fyltes luften av toner fra en skotsk sekkepipe før en militæravdeling avfyrte en geværsalve til ære for sin døde kamerat. Arendals ordfører Niels Barth sa noen minneord og la ned krans ved graven på vegne av byens befolkning. Øverstkommanderende for den britiske styrken i Arendal, major Lardner, holdt også en tale der han takket for alle blomstene og for alle som hadde møtt opp i begravelsen.

En måned etter begravelsen forlot de britiske troppene Arendal. Den 25. august 1945 var oppdraget utført og de norske styrkene overtok det militære vaktholdet av byen. Major Launder uttalte til Agderposten før avreise at det ville bli rart for soldatene å reise hjem til en rolig og fredelig tilværelse i Storbritannia.

I anledning 75-års jubileet for freden ble det 8. mai 2020 avholdt en minnemarkering for Jack Sayle og de tolv andre allierte soldatene som er gravlagt ved Arendal kirkegård. Ansvarlig for minnehøytideligheten var Norske Reserveoffiserers Forbund Nedenes, HV ungdom og Arendal og Omegn Krigshistoriske Forening. I utgangspunktet skulle etterkommere av de avdøde være til stede under seremonien, men på grunn av restriksjoner grunnet  COVID-19 pandemien var dette ikke mulig. I stedet ble minnehøytideligheten streamet live slik at etterkommerne likevel kunne følge seremonien via nettet.

Bildene fra begravelsen til Jack Sayle i 1945 er del av en samling kalt PA-2845, Arendalsbilder 1940-1945 og oppbevares på KUBEN i Arendal. Arkivet inneholder bilder fra Arendal under okkupasjonstiden (1940-1945) og frigjøringen i 1945. Bildene er digitalisert og tilgjengelig på agderbilder.no.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder
Arkiv PA-2845, Arendalsbilder 1940-1945
Frøstrup, Johan Christian: Krigsår Arendal i krig 1940-1945. Arendal 1998
Agderposten 20. juli 1945, 23. juli 1945, 24. august 1945, 11. september 2011
Agderposten.no 7. mai 2020

Kommentarfelt