Den store seilerfesten i Arendal i 1948

Det var en stor begivenhet i Arendal da det nye kongeskipet «Norge» ankom byen 26. juni 1948. Hele Tromøysundet og havnen var et eneste mylder av småbåter som ønsket å ta imot kongefamilien. Anledningen for det storslåtte besøket var at Arendals Seilforening og Kongelig Norsk Seilforening (K.N.S) inviterte til en ni dager seilerfest med The International Dragon Cup og K.N.S Landsregatta på programmet. Landsregattaene hadde siden 1931 vært arrangert på Hankø utenfor Fredrikstad, men på grunn av dårlige innkvarteringsforhold ble det besluttet å legge regattaen til Sørlandet. Arendalittene så sitt snitt til å stelle i stand en folkefest uten like. Selve høydepunktet var feiringen av Kronprins Olavs 45 års dag, 2. juli. Det som i pressen ble omtalt som «Norges største bursdagsfest» ble arrangert på Merdø, der nærmere 10 000 mennesker og en armada av småbåter var møtt opp for å hedre seilerprinsen. Bursdagsfesten på Merdø rommet både bursdagskake, musikk, dans, fyrverkeri og et kjempestort bål. Til tross for den store folkemengden, så meldte politiet om en rolig kveld. Det var ingen tvil om at Kongefamilien hygget seg i løpet tiden i Arendal, både som publikum og ikke minst som deltakere. Fødselsdagsbarnet Kronprins Olav kom på andreplass i 6 metersklassen. Døtrene prinsessene Ragnhild og Astrid vant 12 ½ metersklassen, mens lillebror prins Harald kom på tredjeplass. Det store øyeblikket under premieutdelingen var da arveprinsen mottok 3. premie fra bestefar, Kong Haakon VII og mor, kronprinsesse Märtha. Det ble en vellykket avslutning på regattaen søndag 4. juli med flott vær og meget gunstige vindforhold. Hele 5 000 mennesker var møtt frem ved startplassen utenfor Merdø for å følge regattaen. På kvelden ble det arrangert en storstilt avslutningsfest på Grand Hotell. Regattaene i Arendal i 1948 fikk bred dekning i norske, men også utenlandske aviser. NRK var også tilstede og filmet begivenheten. Seilerfesten ble en gedigen suksess og god reklame for både byen og landsdelen. Presse, publikum og deltakere var full av lovord om Arendal, arrangementet og arrangøren. (Arkivref: PA-1700, Arendal Seilforening 02 Y01 L0001).

Landsregattaen i 1948 var den femte store regattaen som ble arrangert i Arendal. Den første foregikk i 1878. Da ble det arrangert en kappseilas for lyst- og bruksbåter ut Galtesund og vestover til Hasnes og tilbake. Regattaen ble så vellykket at skipsreder og seiler Christian Stephansen jr. tok initiativ til dannelsen av Arendals Seilforening. Stiftelsesdatoen ble 12. desember 1878. Foreningen var den tredje seilforeningen som ble stiftet i Norge. I 1886 var det igjen duket for seilerfest i Arendal. Under landsregattaen i 1886 dominerte los- og bruksbåtene. Til tross for regn og lite vind, ble regattaen omtalt som vellykket. Regattaen ble avsluttet med en fest i latinskolens gymnastikksal, der en sjekte tjente som punsjebolle og øsekar som punsjglass. I landsregattaen i 1902 deltok 60 båter. En av deltakerne var den kjente båtkonstruktøren Colin Archer. Avslutningsfesten foregikk på Arendal Rådhus hvor det innkom hilsningstelegram fra Kong Oscar II. I begynnelsen av juli 1919 startet en fire dagers landsregatta som seilforeningen arrangerte i samarbeid med K.N.S. Regattaen ble en suksess. Hele 118 båter deltok og arrangementet ble avsluttet med en stor folkefest på Merdø hvor 6 000 mennesker deltok.

Bildene og de andre dokumentene etter seilerfesten i Arendal i 1948 er samlet i en innbundet utklippsbok, sammen med artikler og reportasjer fra norsk og utenlandsk presse. Utklippsboken er en del av arkivet etter Arendals Seilforening og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. Seilforeningens arkiv omfatter også forhandlingsprotokoller, kassabøker, medlemslister, lover, korrespondanse og årsberetninger, og strekker seg fra oppstarten i 1878 og frem til 1990. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. På flickr kan du se flere foto fra regattaen og på agderbilder.no. kan du se flere digitaliserte foto fra KUBEN.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 

 

Kommentarfelt