Den store seilerfesten i Arendal i 1948

Den 26. juni 1948 var hele Tromsøysund fylt med småbåter. Arendals Seilforening inviterte til seilerfest og kongefamilien stilte både som gjester og deltakere.

Det var en stor begivenhet i Arendal da det nye kongeskipet «Norge» ankom byen 26. juni 1948. Hele Tromøysundet og havnen var et eneste mylder av småbåter som ønsket å ta imot kongefamilien. Anledningen for det storslåtte besøket var at Arendals Seilforening og Kongelig Norsk Seilforening (K.N.S) inviterte til en ni dager seilerfest med The International Dragon Cup og K.N.S Landsregatta på programmet.

Landsregattaene hadde siden 1931 vært arrangert på Hankø utenfor Fredrikstad, men på grunn av dårlige innkvarteringsforhold ble det besluttet å legge regattaen til Sørlandet. Arendalittene så sitt snitt til å stelle i stand en folkefest uten like.

Det var ingen tvil om at Kongefamilien hygget seg i løpet av tiden i Arendal, både som publikum og ikke minst som deltakere. Under landsregattaens første dag kom Kronprins Olav på tredjeplass i 6-metersklassen. Prins Harald tok tredjeplassen i 12 ½-metersklassen med søstrene Ragnhild og Astrid like bak.

Dagen etter tok prinsessene revansje. Prins Harald tok nok en tredjeplass, mens prinsessene gikk helt til topps. Det store øyeblikket kom likevel under premieutdelingen da den 11 år gamle arveprinsen mottok 3. premie fra bestefar, Kong Haakon VII og moren, kronprinsesse Märtha.

Landsregattaen i 1948 var den femte landsregattaen som ble arrangert i Arendal. Den første foregikk i 1878. Da ble det arrangert kappseilas for lyst- og bruksbåter ut Galtesund og vestover til Hansnes og tilbake. Regattaen ble så vellykket at skipsreder og seiler Christian Stephansen jr. samme år tok initiativ til dannelsen av Arendals Seilforening. Foreningen ble dermed den tredje seilforeningen som ble stiftet i Norge. Foreningen arrangerte også landsregattaer i 1886, 1902 og 1919. Den siste landsregattaen ble avsluttet med en stor folkefest på Merdø hvor 6 000 mennesker deltok.

Folkefest på Merdø ble det også under landsregattaen i 1948. I anledning Kronprins Olavs 45-årsdag ble det som pressen omtalte som «Norges største bursdagsfest» arrangert på Merdø den 2. juli. Nærmere 10 000 mennesker og en armada av småbåter var møtt opp for å hedre seilerkronprinsen. Bursdagsfesten på Merdø rommet både bursdagskake, musikk, dans, fyrverkeri og et kjempestort bål. Til tross for den store folkemengden, meldte politiet om en rolig kveld.

Søndag 4. juli var siste dag av landsregattaen i 1948, og det ble en vellykket avslutning med flott vær og meget gunstige vindforhold. Hele 5 000 mennesker var møtt frem ved startplass utenfor Merdø for å følge regattaen. På kvelden ble det arrangert en storstilt avslutningsfest på Grand Hotell.

Seilerfesten i Arendal i 1948 fikk bred dekning i norske, men også utenlandske aviser. NRK var også tilstede og filmet begivenheten. Seilerfesten ble en gedigen suksess og god reklame for både byen og landsdelen. Presse, publikum og deltakere var fulle av lovord om Arendal, arrangementet og ikke minst arrangøren.

I etterkant av arrangementet ble avisartikler og reportasjer, programblad, brev, foto og annet som kunne dokumentere den store seilerfesten samlet i en utklippsbok. Boka er i dag en del av arkivet etter Arendals Seilforening og befinner seg på KUBEN i Arendal. Det gjør også seilforeningens øvrige arkiv som omfatter forhandlingsprotokoller, kassabøker, medlemslister, lover, korrespondanse og årsberetninger. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. På flickr kan du se flere foto fra regattaen og på agderbilder.no. kan du se flere digitaliserte foto fra KUBEN.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1700, Arendal Seilforening 02 Y01 L0001

 

 

Kommentarfelt