Kilebane – bowling for fiffen

Familien Eyde var blant de fornemste familiene i Arendal i siste halvdel av 1800-tallet. Som mange andre familier i borgerskapet i Arendal, hadde også familien Eyde et landsted på Hisøya. Her kunne de slappe av i naturskjønne omgivelser og de kunne konkurrere i ulike spill som blant annet kilebanespillet. På Løvli, der familien Eyde holdt til, fantes nemlig en kilebane og for hver runde ble resultatene og andre betraktninger flittig notert ned i denne notatboken. (Arkivref: PA-1931, Familien Eyde).

Kilebanespill eller kjeglebanespill er et spill der deltagerne ruller en kule over en rektangulær og flat bane for å velte oppstilte kjegler. Spillet er et av verdens eldste konkurransespill, og ansees som forløperen til bowling eller petanque. Kilebanen er laget av treplanker og er ca. 30 meter lang. Den største kjeglen blir kalt kongen og antallet kjegler som er veltet og kongens posisjon har betydning for poengberegningen.

Notatboken er en del av et arkiv etter familien Eyde og oppbevares på KUBEN i Arendal. I tillegg til notatboken inneholder arkivet også en sangbok, en almanakk og foto. Arkivet dekker perioden fra 1880 til 1891. Arkivet er registrert på arkivportalen.no. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt