Med Fjord til Lyngør

Lyngør er et yndet feriested. Det var det også på 1970-tallet. Derfor er det kanskje ikke så rart, at båtprodusenten Fjord valgte nettopp Lyngør som en av destinasjonene for fotografering av sin nye cabincruiser. (Arkivref: PA-1949, Fjord Boat, arkivdel 02.)

Fjord Plast ble etablert i Arendal i 1960. Alf R. Bjercke og Finn B. Røer var med å starte selskapet, mens Jan Herman Linge ble engasjert til å utvikle båtene. På slutten 1960-tallet kjøpte Fjord Plast opp Herwa, Selco, Trifoil og Norcem sin plastbåtvirksomhet. Selskapet ekspanderte voldsomt, og ble etter hvert Nord-Europas største plastbåtprodusent med produksjon i Arendal, Grimstad, på Rjukan og på Filippinene. Etter oljekrisa i 1973 fikk selskapet store økonomiske problemer. Både salgstall og arbeidsstokk sank utover på 1970-tallet og flere av produksjonsanleggene ble solgt. På begynnelsen av 1980-tallet ble produsenten omdøpt til Fjord Boats.

Arkivet etter Fjord Boats oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. I tillegg til flere foto inneholder arkivet også korrespondanse, salgsbrosjyrer, regnskap og båttegninger. Arkivet dekker i hovedsak perioden mellom 1975 og 1996. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt