NM på skøyter i Arendal 1965 – et av norsk skøytesports mest vellykkede

Våren 1963 sendte Arendal Skøiteklub søknad til Norges Skøyteforbund om å få arrangere Norgesmesterskap på skøyter i 1965. Skøyteklubben hadde i flere år forsøkt å få mesterskapet til hjembyen, men ustabilt vintervær førte til at flere stilte spørsmål ved valg av Arendal som arrangørsted. Denne gangen gikk imidlertid søknaden gjennom.

Mesterskapet skulle gå av stabelen 23. og 24. januar. På programmet stod både hurtigløp og kunstløp, og arena for begivenheten var Bjønnes stadion på Myrene. Etter et drøyt år med forberedelser var det meste klart, men været skapte fortsatt usikkerhet. Kun få dager før mesterskapet skulle starte høljet regnet ned. Heldigvis kom kulda og banemester Tveiten kunne etter hvert konstatere gode forhold på isen.

Lørdag 23. januar 1965 ønsket Arendals ordfører Jens T. Thommesen deltagere og publikum velkommen til skøytebyen Arendal og Norgesmesterskapene på skøyter. På startstreken stod skøytestjerner som Fred Anton Maier og Per Ivar Moe, og på tribunen ventet 13 000 publikummere på at startskuddet skulle gå. Enda flere satt trolig klistret til TV-skjermene, da NM på skøyter for første gang i historien ble direktesendt av NRK på TV med Per Jorsett som kommentator.

Første distanse var 500 meter. Løpet ble dominert av sprinterne og vunnet av OL-medaljøren Alv Gjestvang som klokket inn til 41,8 og ny banerekord. Banerekord ble det også på 5 000 meter, da Fred Anton Maier vant med tiden 7.47. Den som ledet mesterskapet etter første dag var imidlertid Per Ivar Moe.

Per Ivar Moe startet også best på dag to, da han på 1 500 meter satte ny banerekord med tiden 2.13,6. Så skulle det hele avgjøres. Siste distanse var 10 000 meter og i første par stod hovedkonkurrentene Per Ivar Moe og Fred Anton Maier. Moe var regjerende Norgesmester og favoritt. I de første rundene var det jevnt, men så kom Maier. Runde for runde gled han ifra mens rundt 18 000 publikummere heiet. Maier gikk i mål til ny banerekord med tiden 16.21,9 og tok dermed sin første NM-tittel.

Kunstløpet ble like spennende. Riktignok stilte kun tre kvinner, en herre og et par til start, men i kvinneklassen ble det jevnt i kampen om gullet. Berit Unn Johansen var regjerende Norgesmester og startet først. Med musikk fra høyttaleranlegget foretok hun valsehopp, saksehopp og piruetter. Deretter var det Anne Karin Dehle sin tur. Også hun gjorde et strålende løp og med 235,46 poeng tok hun sitt første NM-gull.

Arendal Skøiteklub hadde ingen løpere til start, men som arrangør gikk klubben til topps. Mesterskapet fikk mye skryt i avisene, og også en av hedersgjestene gav gode tilbakemeldinger.  Kronprins Harald kastet glans over mesterskapet og var trolig godt fornøyd med dagene i Arendal. Etter mesterskapet var ferdig mottok Olaf E. Olsen, formann i Arendal Skøiteklub, et brev sendt fra kronprinsens adjutant. I brevet ble det takket for to deilige skøytedager i Arendal og mesterskapet fikk den beste omtale: « … for oss tilskuere var det vel ingen tvil om at arrangementet vil gå inn i norsk skøytesports historie som et av de mest vellykkede».

Av andre som satte stor pris på mesterskapet var elever fra Stinta skole. Skolen lå i kort avstand fra Bjønnes stadion og elevene hadde også vært med på å ønske kronprinsen velkommen. I etterkant av mesterskapet laget de et hefte med beskrivelser, tegninger og avisutklipp fra skøytefesten de hadde vært en del av.

Heftet er en del av arkivet etter Arendal Skøiteklub og oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. I dette arkivet finnes to arkivbokser med dokumenter knyttet til NM-på skøyter i 1965. I tillegg til elevheftet omfatter dokumentene blant annet møtereferater, korrespondanse og deltager- og resultatlister. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1752, Arendal Skøiteklubb 1 2. NM i Arendal 1965
Agderposten 25.01.1965

Kommentarfelt