Ungdom og barn fra Arendal med skøyter. Nyttårsaften 1905

Skøytebyen Arendal

På nyttårsaften i 1905 møttes en gjeng skøyteglade barn og ungdom fra Arendal til fotografering. Blant dem finner en kjente familienavn som Kallevig, Eyde, Herlofson, Thorne og Ugland. Trolig gikk turen videre til Langsævannet for en skøytetur. Langsævannet var et populært tilholdssted i skøytesesongen. Det var også her den organiserte skøytesporten i Arendal hadde sin begynnelse. 2. juledag i 1870 skal Langsævannet ha blitt brukt som skøytebane for første gang.

Noen dager tidligere, den 13. desember 1870, ble det i avisen Den vestlandske Tidende invitert til innmelding i en påtenkt skøyteklubb. I avisen kunne en to dager senere også lese: «Vi tror, at en Skøitebane vil være en særdeles heldig og særdeles kjærkommen Indretning, der paa en Gang vil give Anledning baade til gavnlig Motion og behagelig Tidsfordriv». Noen dager inne i det nye året kunne en også få kjøpt skøyter ved den nye skøytebanen og i Den vestlandske Tidende ble det reklamert med «Engelske Skøiter i complet Stand».

Langsævannet ble tidlig synonymt med Skøytebanen, men etter hvert begynte en også å ta i bruk andre steder deriblant Kittelsbukt. Når isen la seg og stengte dampskipene ute, var det gode forhold til å bruke bukta som skøytearena. Også Barbubukta ble tidvis brukt til skøyteløp.

Skøyter var en populær aktivitet i Arendal mot slutten av 1800-tallet og videre utover starten av 1900-tallet. Likevel ble selve skøyteklubben lagt på is. Først i 1919 gjenoppstod klubbvirksomheten som Arendal Skøiteklub. Konstituerende møte ble avholdt 20. januar og allerede ved oppstarten hadde rundt 70 tegnet seg som medlemmer.

Vinteren etter bevilget Arendal kommune 1 200 kroner til den nystiftede klubben for å anlegge skøytebane i Arendal. Pengene var tiltenkt skøytebane på Langsævannet, men ikke alle var enige om den plasseringen. I Vestlandske Tidende 30. desember 1919 ble det argumentert med at en heller burde legge banen til Kittelsbukt. «Saken er nemlig den, at Langsæv ligger vel langt undav og uten for den almindelige færdsel, mens Kittesbugt ligger midt i byens sterkt trafikerte og tæt befolkede centrum

Avisinnlegget hjalp lite. Søndag 11. januar 1920 åpnet Arendal Skøiteklub sin skøytebane på Langsævannet, og søndagen etter inviterte klubben til sesongens første skøyteløp. I tillegg til konkurranser på 500 meter og 1 500 meter skulle det være oppvisning i kunstløp med selveste Martinius Lørdahl. Nordmannen som vant 500 meteren på skøyter i VM i 1905. Arendal Skøiteklubb hadde også ordnet med et orkester på seks mann. Hver søndag og en hverdag i uken skulle orkesteret sørge for musikk på skøytebanen.

29. februar 1920 arrangerte Arendal Skøiteklub vinterens siste skøyteløp. Rundt 500 hadde møtt opp for å se skøyteløperne konkurrere. Konkurransen ble dessverre en stor skuffelse. Mildvær hadde gjort isen bløt og sterk vind fikk løperne til å stoppe nesten helt opp i svingene. Av de 25 påmeldte løperne, trakk ni seg før start og fire gav opp under løpene. I de neste tiårene ble det gått mye på skøyter på Langsævannet, men værgudene gjorde tidvis tilværelsen vanskelig for skøyteløperne.

I begynnelsen av februar 1951 skulle Arendal Skøiteklub arrangere Allround-NM på skøyter for juniorer på Langsævannet. Vinteren hadde vært snørik, og i 14 dager jobbet skøyteklubben med å gjøre banen snøfri. Da mesterskapet startet hadde rundt 1 500 mennesker møtt opp for å heie på løperne, men snø og sterk vind gjorde forholdene vanskelig. Til skøyteklubbens store fortvilelse valgte Skøyteforbundet å annullere resultatene. Stevnet ble likevel avviklet, men det fikk ikke status som et norgesmesterskap. Kun en løper fra Arendal Skøiteklub deltok, men han nådde ikke opp i konkurransen. På 1950-tallet kom imidlertid en av Norges beste seniorløpere fra Arendal Skøiteklub.

Wiggo Kay Hanssen vokste opp på Tromøya og allerede som 16 åring ble han nummer to i Sørlandsmesterskapet på skøyter i 1940. Et mesterskap som ble arrangert på Skydebanen i Arendal. Etter andre verdenskrig (1940-1945) etablerte han seg i Norgeseliten og i 1952 ble han tatt ut på det norske skøytelaget under OL på hjemmebane. På Bislett stadion i Oslo gikk han inn til en 9. plass på 5 000 meter og ble dermed Arendals første vinterolympier.

I 1965 var Arendal Skøiteklub nok en gang arrangør for et Norgesmesterskap, da herrene skulle konkurrere om tittelen i Allround-NM på skøyter. Denne gangen gikk løpene på Bjønnes stadion, og denne gangen ble resultatene stående. Arendal Skøiteklub hadde ingen løpere til start, men som arrangør gikk klubben til topps. NM på skøyter i Arendal ble i samtiden betegnet som et av skøytesportens mest vellykkede.

Milde vintre førte til at skøytesporten på Sørlandet slet utover i 1970-årene og i 1980 ble Bjønnes stadion avviklet som skøytearena. Mot årtusenskiftet tok interessen seg opp igjen og til tross for manglende skøytebane i Arendal, hevdet Arendal Skøiteklub seg både nasjonalt og internasjonalt med løpere som søstrene Hedvig og Annette Bjelkevik, og ikke minst Øystein Grødum og Simen Spieler Nilsen.

5. november 2004 åpnet også Arendal og omegn kunstisbane på Myra. Banen la forholdene enda bedre til rette for skøytesport i Arendal og ikke minst for flere nasjonale mesterskap. Allerede året etter ble banen arena for Allround-NM på skøyter. Arendal arrangerte også det samme mesterskapet i 2015 og i 2019, mens byen i 2011 arrangerte sprint-NM på skøyter.

På KUBEN i Arendal finnes flere avtrykk etter Arendal som skøyteby. Bildet av skøyteungdommene i 1905 er del av en bildesamling kalt PA-2436, Samling av gruppebilder. Arkivet omfatter 38 arkivbokser med gruppebilder der en av arkivboksene inneholder bilder knyttet til idrett. På KUBEN oppbevares også arkivet etter Arendal Skøiteklub. PA-1752, Arendal Skøiteklubb omfatter bl.a. protokoller, korrespondanse, regnskap, stevner, trykksaker og arkivmateriale knyttet til NM i 1965. Begge arkivene er registrert på arkivportalen.no og er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv PA-1752, Arendal Skøiteklubb
Arkiv PA-2436, Samling av gruppebilder
Dokkedal, Gunnar: Skøytesporten i Aust-Agder 1870-2011. Tvedestrand 2011
Agderposten 05.02.1951, 19.12.2005
Den vestlandske Tidende 13.12.1870, 15.12.1870, 13.01.1871
Vestlandske Tidende 30.12.1919, 10.01.1920, 13.01.1920, 16.01.1920, 17.01.1920, 01.03.1920
https://no.wikipedia.org/wiki/Martinus_Lørdahl
https://no.wikipedia.org/wiki/Allround-NM_på_skøyter_junior
https://no.wikipedia.org/wiki/Arendal_og_omegn_kunstisbane

Kommentarfelt