På jakt med konsul Eyde

Kallingsheia i Åmli skal ha vært både elsket og hatet som jakt- og friluftsområde. Området var rikt på vilt, men også store rovdyr som bjørn. I 1879 ble det bygget en jakthytte i vestenden av Lille Kallingsvatn. Rike forretningsfolk fra Arendal stod bak og konsul Christian Samuel Eyde endte opp som eier. På slutten av 1800-tallet var Christian på hytta flere ganger, og ofte hadde han med seg venner og bekjente fra borgerskapet i Arendal og omegn. Med seg hadde Christian også et fotografiapparat, og under oppholdene ble det tatt flere bilder. (Arkivref: PA-1932, Eydes samling).

Christian Samuel Eyde ble født 6. oktober 1850 i Arendal. Han var sønn av Samuel Eyde (1819–1902) og Elina Kristine Amalie Stephansen, og bror til den kjente industrigründeren Sam Eyde. Christian studerte og tok graden Cand. Phil., men som sin far og mange andre i Arendal på denne tiden, gikk han inn i shippingbransjen. Som sin far ble han også konsul. Christian var også amatørfotograf og tok i tiårene rundt 1900 flere hundre bilder. I 1882 giftet han seg med Christiane Augusta Lund (1856-1919). Christian døde 7. oktober 1931.

Bildene fra Kallingsheia er en del av arkivet etter Christian Samuel Eyde og oppbevares på KUBEN i Arendal. I tillegg til motiver knyttet til jakt og fiske, er det også flere bilder fra familie- og selskapsliv i Arendals borgerskap på slutten av 1800-tallet. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder.

Kommentarfelt