Søderhamns siste seilas

«Mai den 20de klockan 4.30 f.m obscerverades från utkikställningen i Djupviken ett skepp, som kom seglande in emot Bredskär, vinden hårdt blåsande från sydkanten.» Skipet var barken «Søderhamn» av Arendal som hadde havnet i havsnød utenfor byen Holmsund i Bottenviken.

«Søderhamn» var på vei fra Arendal for å hente tømmer fra de nordsvenske skoger. Barken ble ført av Fredrik Tellefsen fra Tromøya. Tellefsen var en erfaren skipper og kjente skuta godt.

Fredrik Tellefsen var født i 1826 og var gårdbruker og skipper fra Tromøy. Han hadde i flere år seilt for Arendals-rederen Wilhelm Foss. I 1887 kjøpte han «Søderhamn» fra samme reder og ble kaptein på egen skute.

Den 7. mai 1887 forlot «Søderhamn» Arendal. Overfarten gikk uten problemer, men ved 16-tiden den 19. mai blåste det opp til stiv kuling. På kvelden økte vinden til storm styrke. Det var høy sjø, tykk tåke og svært dårlig sikt.

Ved 20-tiden gikk det galt. «Søderhamn« gikk på grunn. Grunnstøtningene var så kraftige at vrakrester fløt opp langs sidene. Vann strømmet inn i skipet, og alle mann ble satt til pumpene.

Mannskapet var urolige og bønnfalt Tellefsen om å søke nødhavn. Skipperen ga i stedet ordre om å holde skuta flytende. Først ved midnatt lettet tåken og «Søderhamn« satte kurs mot nærmeste havn.

Det ble en strevsom tur. «Søderhamn« tok inn stadig mer vann, og mistet etter hvert styringen. Fartøyet drev mot land, og gikk så vidt klar av skjær og brenninger. Besetningen ante hva som kom til å skje. De tok med seg sine eiendeler og hoppet i livbåtene.

Kun Tellefsen, styrmannen og den lokale losen ble igjen på det kantrede fartøyet. Skipet drev nå med stor fart mot et undervannsskjær. Men redningen var på vei.

Slepebåten Holmsund hadde sett nødsignalet og kom «Søderhamn« i møte. De tilbød slepebistand mot betaling. Tellefsen synes det var dyrt, men innså at dette ikke var tid og sted for forhandlinger.

Slepeturen inn mot byen Holmsund gikk imidlertid ikke som planlagt. «Søderhamn« skiftet brått kurs og trossen slet seg. Skuta drev videre og gikk til slutt på grunn.

«Søderhamn« endte sine dager i Sverige. Skipet ble vraket, og forsikringsselskapet betalte ut erstatning. De konkluderte også med at Tellefsen hadde utvist godt lederskap under dramatiske forhold.

Arkivmateriale etter Fredrik Tellefsen og «Søderhamn«s siste seilas finnes på KUBEN i Arendal. Arkivmaterialet er fordelt på to arkiver og inneholder blant annet skipsjournal, skipsregnskap, korrespondanse, telegrammer, utdrag av sjøforklaring og bilag. På arkivportalen.no kan du få oversikt over hva arkivene inneholder. «Søderhamn«s siste skipsjournal er digitalisert og tilgjengelig på digitalarkivet.no. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kilder:
Arkiv PA-1572, Tellefsen. Skipsarkiv, E L0001

Kommentarfelt