Barbuposten høstnummer 1950 1

Sommerminner fra Barbu skole 1950

Høsten 1950 var elevene i klasse 7A ved Barbu skole godt i gang med et nytt skoleår. Sommeren hadde vært lang. For noen av elevene var speiderleir i utlandet sommerens høydepunkt. For andre var det fisketurer i hjemlige trakter som skapte mest begeistring. Sommerminnene var mange, og i Barbuposten delte elevene noen av dem.

Barbuposten ble første gang utgitt i 1948. Avisen ble laget av elevene ved skolen, og var del av den norske skipsadopsjonsordningen. Etter andre verdenskrig (1940-1945) ble flere hundre norske handelsskip i utenriksfart adoptert av hver sin skole. Sjøfolkene ute skrev hjem til elevene om sine opplevelser, mens elevene skrev tilbake om hjemlige forhold. I 1950 var det sjøfolkene om bord i M/S «Ravnaas» som fikk lese skoleavisen fra Barbu.

På speiderleir i Danmark

En av elevene som skrev i Barbupostens høstnummer i 1950 var Kai Liltved. Han skrev om sin sommer på speiderleir i Danmark. Turen hadde startet med danskeferjen «Marsk Stig». Utenfor Torungen hadde det blitt litt sjøgang, men Kai hadde tatt sjøsyketabletter og ble ikke syk. Han sov godt om natten, og våknet ikke før skipet klappet til kai.

Etter stempling av passene, gikk turen videre med rutebil til Grenaa togstasjon. Toget gikk til Århus. Derfra tok speiderflokken et nytt tog til Fredericia sør-øst på Jylland. På veien så Kai massevis av dyr. Der var både hester, kuer, sauer og geiter.

I Fredericia ble speidernes ryggsekker lastet om bord i en lastebil. Speiderne selv måtte gå til leiren. For Kai gjorde leirplassen tydeligvis inntrykk. «Et par km. borte kom vi til leiren, og da trodde jeg ikke mine egne öyne. For nå så jeg bare telt på begge sider, og svenske og danske og finske flagg.»

For Kai ble det noen herlige dager med bading, idrett og lek om dagen, og leirbål og sang om kvelden. En annen som hadde vært på telttur var Reidar Furre. Han hadde vært på fisketur til Vegårshei.

Barbuposten høstnummer 1950 14

Fisketur i Vegårshei

Turen til Reidar hadde startet klokken 8 om morgenen. Noen timer senere var de kommet til fiskeplassen på Vegårshei. Det tok ikke lang tid før fiskelykken slo til. «Nei, hvor det beit! Vi drog inn den ene etter den andre, og da klokka var 5, hadde vi 27 aurer.»

Da kvelden kom, koste de seg ved bålet. Kveldsmaten bestod naturligvis av stekt aure. Reidar var også med å sette garn. Det ble satt ut på kvelden. Om morgenen var spenningen stor da garnet skulle trekkes. I garnet var det få aurer, men til gjengjeld var det fullt av tryter.

I Barbuposten beskrev Reidar også sin fiskestang. Den var nemlig ikke helt vanlig. En fiskestang kostet mange penger og for Reidar vanskelig å få tak i. Men med enkle midler kunne en lage sin egen.

«Vi bare tar en fiskebolleboks, og vi surrer senen rundt. Inne i boksen setter vi et handtak som vi holder i. Så tar vi av ca. 1m. töm, snurrer sluken rundt i luften, og når den har fått den rette sleng, slipper vi den. Da farer den både 20- 30 og 40m. ettersom vi er heldige. Og fisk får vi, like mye som med de dyre stenger, ja vel så det.»

Reidar kunne ellers fortelle om en sommer med mye moro på sjø og holmer, men ikke alle klassekameratene hans hadde hatt en like trivelig ferie.

Barbuposten høstnummer 1950 17

En ulykksalig sommer

Tore Jensen synes sommerværet ikke hadde vært mye å skryte av. Det var imidlertid noe helt annet som hadde preget hans sommerferie. Dagen før sommerferien startet, hadde han nemlig brukket armen.

«Jeg skulle starte motoren, men så fikk jeg bakslag, og hokkus pokkus fillejokkus så hang armen der og dingla.» Tore ble kjørt til sykehuset i full fart. Etter to timers venting var det endelig Tore sin tur. I kjelleren ble det tatt røntgen og etterpå ble armen lagt i gips.

Gipsen måtte være på i fire uker, og for en aktiv gutt var dette krise. «Ikke kunne jeg bade, ikke kunne jeg spenne fotball og ikke leke. Kunne det bli stort eklere?» Men dagene gikk fort, og fire uker senere fikk Tore tatt av gipsen.

Lykken var stor, men kortvarig. Fire dager senere ramlet Tore ned en trapp. Den samme armen brakk på ny. Nok engang måtte Tore til sykehuset for å gipse. Denne gangen ble gipsen værende på i fem uker. Dermed var hele ferien for Tore ødelagt.

Barbuposten høstnummer 1950 1

Barbuposten på KUBEN

Barbupostens høstnummer året 1950 oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. Skoleavisen er en del av arkivet etter skipsreder Arnt J. Mørland kalt DA-1175 – Arnt J. Mørland. I tillegg til flere skoleaviser og skipsaviser, inneholder arkivet blant annet protokoller, korrespondanse, regnskap og foto. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv DA-1175, Arnt J. Mørland 03

Kommentarfelt