Strand Hotel Fevik – et badehotell av internasjonale mål

Den 5. juni 1937 var det tid for fest på Fevik ved Grimstad. Rundt 150 prominente gjester var invitert til lunsj, da Strand Hotel skulle ha sin offisielle åpning. Til stede var representanter for både næringsliv og myndigheter, deriblant ordførerne i Grimstad, Arendal og Kristiansand, Fylkesmannen i Aust-Agder og tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl. Lehmkuhl hadde stor tro på prosjektet og sin tale beskrev han hotellet som førsteklasses på alle mulig måter. Pressen var naturligvis også til stede, og Grimstad Adresstidende kunne konstatere at man her hadde «fått et badehotell av internasjonale mål i idylliske omgivelser». Hotellet var tegnet av Eilert Smith fra Stavanger og hadde 43 rom, hvorav 11 var med bad og 6 hadde dusj. Hotellet var videre utstyrt med blant annet en festsal, Neptunsalen, med plass til 400 og en spisesal som kunne ta opp mot 70 gjester. Maleren Ørnulf av Fjordene Salicath var engasjert dekoratør og i flere av salene hadde kunstneren fått boltre seg med motiver fra blant annet gresk mytologi og Ibsens dikt om Terje Vigen. Hotellet ble raskt populært og allerede før den offisielle åpningen var juli måned fullbooket. 15. juli kunne Grimstad Adressetidende melde om et yrende liv på hotellet og 120 gjester som nøt sommeren «i fulle drag i de vakre omgivelsene.» Avisen registrerte også at flere av gjestene var prominente sommerturister fra inn- og utland og kunne blant annet nevne tidligere statsminister Johan Ludwig Mowinckel, skipsreder Baxter Young fra England, Phanatkit Komantra fra Japan, fabrikkeier Fritz Smith fra Tyskland og grevinne Margit Bonde fra Sverige. Hotellet kom også til å bli stamhotellet til Roald Dahl. Den etter hvert så kjente forfatteren kom til å besøke hotellet på Fevik i over 30 år. (Arkivref: PA-2412, Aust-Agder-Arkivets fotosamling).

Strand Hotel Fevik ble planlagt og bygget av direktør Axel Lund fra Stavanger. Grunnmuren stod ferdig allerede i 1934, men først 17. mai 1937 kunne hotellet åpne for publikum. Hotellet hadde en prislapp på 325 000 kroner og var et moderne anlegg. Hotellet ble i starten drevet som et sesonghotell og hadde kun åpent for overnattingsgjester i sommerhalvåret. Hotellets storsal ble imidlertid hyppig brukt i forbindelse med ulike arrangementer også på vinterstid. Under andre verdenskrig(1940-1945) ble hotellet rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten og brukt som rekreasjonssted for tyske soldater som var blitt skadet ved østfronten. Etter krigen gikk hotellet inn i Norsk Hotellcompagnie. Selskapet drev også Axel Lunds øvrige fem hoteller. I 1956 ble hotellet skilt ut fra selskapet og drevet av Axel Lund alene. Året etter ble hotellet bygd ut med annekset «Stjernen» og en kafeteriaavdeling. Hotellet ble videre solgt til Torbjørn Evenbye i 1975. Evenbye moderniserte en stor del av værelsene og utvidet hotellet med et konferansebygg. I 1982 ble Strand Hotell overtatt av Ugland-gruppen. Moderniseringen ble fullført og hotellet ble et helårshotell. I de neste årene skiftet hotellet flere ganger eiere og i 1998 gikk hotellet inn i hotellkjeden Choice Hotels. På begynnelsen av 2000-tallet ble hotellet igjen oppgradert samtidig som en ønsket å fremheve hotellets historie og i 2017 ble Strand Hotell en del av hotellkjeden Classic Hotels Norway.

Disse fotografiene fra Strand Hotel Fevik inngår i en fotosamling kalt Aust-Agder-Arkivets fotosamling og oppbevares i dag på KUBEN i Arendal. Arkivet består av 14 store arkivesker og løse bilder som utgjør 7 000 enheter. Hovedsakelig stedsbilder. Samlingen består av originaler, reprokopier og fotostadkopier av gamle fotokort, og den strekker seg fra rundt 1860 til 1990. På arkivportalen.no kan du få en oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
https://www.strandhotelfevik.no/no-no/hotellet/historien
Grimstad Adressetidende 20.04.1937, 15.05.1937, 08.06.1937, 15.07.1937

 

 

Kommentarfelt