Strand Hotel Fevik – et badehotell av internasjonale mål

Det var en stor begivenhet da Strand Hotel på Fevik åpnet dørene sommeren 1937. Hotellet var en del av satsingen for å gjøre Sørlandet til et attraktivt reisemål. Det nye hotellet ble også en umiddelbar suksess. Allerede før åpningen var hotellet fullbooket for sommersesongen.

Strand Hotel Fevik ble planlagt og bygget av direktør Axel Lund fra Stavanger. Grunnmuren stod ferdig allerede i 1934, men først 17. mai 1937 kunne hotellet åpne for publikum. 5. juni 1937 var det tid for den offisielle åpningen.

Strand Hotel Fevik

Prominente gjester

Rundt 150 prominente gjester var invitert til lunsj. Til stede var representanter for både næringsliv og myndigheter, deriblant ordførerne i Grimstad, Arendal og Kristiansand, Fylkesmannen i Aust-Agder og tidligere statsråd Kristofer Lehmkuhl.

Lehmkuhl hadde stor tro på prosjektet og sin tale beskrev han hotellet som førsteklasses på alle mulig måter. Pressen var naturligvis også til stede, og Grimstad Adressetidende kunne konstatere at man her hadde «fått et badehotell av internasjonale mål i idylliske omgivelser».

Et moderne hotell

Hotellet hadde en prislapp på 325 000 kroner og var et moderne anlegg. Det var tegnet av Eilert Smith fra Stavanger og hadde 43 rom, hvorav 11 var med bad og 6 hadde dusj.

Hotellværelse ved Strand Hotel Fevik

Hotellet var videre utstyrt med blant annet en festsal, Neptunsalen, med plass til 400 og en spisesal som kunne ta opp mot 70 gjester. Maleren Ørnulf av Fjordene Salicath var engasjert som dekoratør og i flere av salene hadde kunstneren fått boltre seg med motiver fra blant annet gresk mytologi og Ibsens dikt om Terje Vigen.

Resepsjonen ved Strand Hotel Fevik

Et populært hotell

Det nye badehotellet ble raskt populært. Allerede før den offisielle åpningen var juli måned fullbooket. 15. juli kunne Grimstad Adressetidende melde om et yrende liv på hotellet og 120 gjester som nøt sommeren «i fulle drag i de vakre omgivelsene.»

Bading ved Strand Hotel Fevik

Avisen registrerte også at flere av gjestene var prominente sommerturister fra inn- og utland og kunne blant annet nevne tidligere statsminister Johan Ludwig Mowinckel, skipsreder Baxter Young fra England, Phanatkit Komantra fra Japan, fabrikkeier Fritz Smith fra Tyskland og grevinne Margit Bonde fra Sverige.

Stranden ved Strand Hotel Fevik

Hotellet kom senere også til å bli stamhotellet til Roald Dahl. Forfatteren kom til å besøke hotellet på Fevik i over 30 år.

Strand Hotel Fevik ble i starten drevet som et sesonghotell og hadde kun åpent for overnattingsgjester i sommerhalvåret. Hotellets storsal ble imidlertid hyppig brukt i forbindelse med ulike arrangementer også på vinterstid.

Gjennom krig og fred

Under andre verdenskrig (1940-1945) ble hotellet rekvirert av den tyske okkupasjonsmakten og brukt som rekreasjonssted for tyske soldater som var blitt skadet ved østfronten. Etter krigen gikk hotellet inn i Norsk Hotellcompagnie. Selskapet drev også Axel Lunds øvrige fem hoteller.

I 1956 ble hotellet skilt ut fra selskapet og drevet av Axel Lund alene. Året etter ble hotellet bygd ut med annekset «Stjernen» og en kafeteriaavdeling. Hotellet ble solgt i 1975 og har siden den gang hatt flere eiere. I dag er Strand Hotel en del av hotellkjeden Classic Hotels Norway.

Foto på KUBEN

Strand Hotel Fevik er fortsatt et populært reisemål og på KUBEN i Arendal oppbevares flere foto fra hotellets første år. Bildene inngår i en fotosamling kalt «Landskaps- og stedsbilder fra Aust-Agder». Arkivet består av 10 arkivesker og løse bilder som utgjør 7 000 enheter. På arkivportalen.no kan du få en oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
https://www.strandhotelfevik.no/no-no/hotellet/historien
Grimstad Adressetidende 20.04.1937, 15.05.1937, 08.06.1937, 15.07.1937

 

 

Kommentarfelt