I 1931 var Norge preget av økonomisk krise. Arbeidsledigheten var høy og mange måtte søke fattighjelp. Til tross for vanskelige tider fantes det lyspunkter. I Tvedestrand var et av lyspunktene etablering av Tvedestrand Røde kors.
Høsten 1929 brøt børsen på Wall Street i New York sammen. Krakket utløste en økonomisk krise som kom til å prege verden i flere år, og som gav perioden tilnavnet «de harde trettiåra». Norge ble også rammet. Frem mot sommeren 1931 falt eksporten til utlandet med rundt 30 %. For noen jenter i Tvedestrand skulle imidlertid året 1931 også bli husket for hyggelige stunder, artige utflukter og ikke minst en omsorgsfull frøken.
Rikmannsdatteren fra Kragerø
«Klokken 4 om eftermiddagen den 29/5 1931 samledes pikene fra 1ste og 2nen middel hos frk. Biørn på Solfjell til foreningens første møte.» Slik omtales første møte i Tvedestrand Røde kors i foreningens møtebok. I alt 15 jenter deltok, og initiativtaker og møteleder var frøken Biørn.
Ellinor Caroline Biørn (1897 – 1968) vokste opp i Kragerø og var del av en rik familie som hadde gjort det stort innen skipsfart. Hennes farfar var skipsreder og trelasthandler, og hennes far var både skipsmegler og agent. Men ikke alle i familien fulgte i forfedrenes fotspor.
Ellinors tante, Bodil Catharina Biørn (1871 – 1960), utdannet seg til sykepleier og skulle på begynnelsen av 1900-tallet gjøre en stor innsats som misjonær, sykepleier og jordmor hos den forfulgte armenske folkegruppen i dagens Tyrkia og Syria. I sitt arbeid var hun med å etablere både hospital og ikke minst flere barnehjem. Ellinor ble verken misjonær eller sykepleier, men også hun ønsket å hjelpe barn. I 1930 fikk hun arbeid som lærer ved Tvedestrands høiere almenskole og året etter stiftet hun Tvedestrand Røde kors.
Tvedestrand Røde kors
Under foreningens første møte 29. mai 1931 stod mye på programmet. Det ble valgt møtereferent og fører av oppmøteprotokoll, og ikke minst redaktør for foreningens egen avis. I tillegg ble seks av jentene plukket ut til å skrive innlegg i avisen. Det ble også lagt planer for foreningens første innsamlingsaksjon i form av loddutsalg og tombola. Til dette trengte en premier og jentene brukte også møtetiden til å arbeide med forskjellige håndarbeider. I møtet ble det også tid til kos.
Frøken Biørn serverte både rundstykker og boller, samt en hjemmebakt kake. I tillegg hadde hun varmet opp en gryte med sjokolade. Serveringen falt tydeligvis i smak. I hvert fall ifølge møtets referent. «Når kakefatene blev bydd rundt, kunde vi ikke annet enn å forsyne oss, for det smakte så deilig.»
Utflukt i sommersol
En drøy uke senere, søndag 7. juni 1931, var det tid for foreningens første utflukt. Turen gikk med båt til Buskjær ute i havgapet sør for Borøya. Sola skinte og det blåste en avkjølende frisk bris. Vel fremme fant de seg en passende plass. Frøken Biørn hadde med seg en grammofon og til musikken fra den begynte jentene å danse på svabergene. Deretter var det tid for solbading og bading i sjøen.
De som skulle bade tok på seg badedraktene sine, men å komme seg ut i sjøen var ikke fullt så enkelt. «Vi løp frem og tilbake for å finne et fint badested, og da vi endelig hadde funnet et fint sted, var det bare å hoppe uti. Men det var lettere sagt enn gjort, for da vi strakte benene nedi, var det så koldt at vi satte i et hyl.»
Til tross for en lav badetemperatur kom jentene seg uti og etter all badingen var det en sulten gjeng som dro tilbake til landingsplassen for å spise. Gjennom hele dagen koste foreningen seg på holmen. Først mot kvelden kom båten tilbake for å hente jentene hjem. Etter en lang sommerdag hadde solen satt sitt tydelige preg. «Da var alle så solbrente at vi var ganske ildrøde i ansiktet og på armene.»
De neste årene kom Tvedestrand Røde kors til å ha mange møter og utflukter, men for frøken Biørn ble tiden i Tvedestrand kort. Allerede i 1934 dro hun tilbake til Telemark og fikk jobb ved Langesund middelskole. Vervet som formann ble overtatt av Anne Reiersen og siden Rigmor Wroldsen, men snart gikk foreningen i dvale. Først 15. oktober 1939 gjenoppstod den under ledelse av Valgjerd Walle.
Arkivene på KUBEN
På KUBEN i Arendal oppbevares arkivet etter Tvedestrand Røde kors. I tillegg til møtebøker og foreningens avis, inneholder arkivet blant annet en medlemsbok, korrespondanse og regnskap. Avisen inneholder også enkelte foto. Arkivet dekker perioden fra oppstarten i 1931 og frem til 2000. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Se flere digitaliserte foto fra KUBEN på agderbilder.no.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kilder:
Arkiv PA-2744, Tvedestrand Røde Kors A L0001 og E L0002
Walle, Olaf R: Tvedestrand kirke 1861-1961
Agderposten 03.07.1930
Porsgrunns Dagblad 08.10.1968
Tvedestrandsposten 29.02.2000
Folketelling 1875 for 0801P Kragerø prestegjeld, https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052158000441
Folketelling 1900 for 0801 Kragerø kjøpstad,
https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037154002877
https://no.wikipedia.org/wiki/Bodil_Biørn besøkt 22.04.2021