På slutten av 1800-tallet ble en liten gutt avfotografert av den kvinnelige fotopioneren Elisabeth Helmer i Grimstad. I den heklete kjolen var det lite som tydet på at det lille barnet skulle ende opp som Norges største landsforræder. Hans navn var Vidkun Quisling.
Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling ble født i Fyresdal i Telemark 18. juli 1887. Foreldrene var Jon Lauritz Qvisling (1844–1930) og Anna Caroline Bang (1860–1941). Faren var prest. Moren var datter til en av de største rederne i Grimstad.
Rederfamilie fra Grimstad
Anna Caroline Bang var den eldste datteren til skipsreder Jørgen Bang (1829-1908) og Antonnette D. Bang (1830-1912). Jørgen Bang var født i Kragerø, men flyttet til Grimstad i 1843.
På midten av 1800-tallet var den norske skipsfarten i sterk vekst, og Agder ble Norges seilskutesentrum. Jørgen Bang var en av dem som utnyttet mulighetene.
I 1854 startet han opp sin egen krambod. De neste årene investerte den unge kjøpmannen også i flere seilskuter og ble disponerende reder. Han drev også sagbruk og etablerte skipsverft.
Jørgen Bang engasjerte seg også i samfunnsliv. Han var lokalpolitiker og satt flere perioder i Grimstad bystyre. Han var formann i byggekomiteen for Grimstad kirke, og var engasjert i arbeidet med å få etablert en jernbane mellom Grimstad og innlandet.
Da Anna Caroline Bang vokste opp, var faren en av Grimstads største arbeidsgivere. I 1869 skal hun ha begynt på Dahlske skole. Det var også her hun møtte sin fremtidige ektemann.
Møttes på Dahlske skole
I 1872 ble Jon Lauritz Qvisling ansatt som lærer ved Dahlske skole. Han var utdannet teolog og kom fra en lærerstilling i Drammen.
Det er ikke kjent hvordan den unge skoleeleven møtte den 16 år eldre læreren. I 1876 ble Jon Lauritz Qvisling utnevnt til residerende kapellan i Sandsvær ved Kongsberg. Han flyttet dermed fra Grimstad, men beholdt kontakten med Anna Caroline Bang gjennom brevskriving.
10 år senere, 28. mai 1886, ble de gift i Grimstad kirke. Anna Caroline Bang flyttet med sin mann til prestegården i Fyresdal. I 1879 hadde han nemlig blitt prest i hjembygda si. Ekteparet skulle de neste årene få fire barn. Det første ble døpt Vidkun.
En flink skoleelev
18. juli 1887 ble Vidkun Abraham Lauritz Qvisling født i Fyresdal. I 1893 ble hans far residerende kapellan i Strømsø i Drammen. Dermed flyttet familien fra Fyresdal.
I Drammen begynte Vidkun Quisling på skole. Han var en flink elev og fikk topp karakter ved avgangseksamen. Det gjorde han også noen år senere ved Skien Latinskole.
I 1905 begynte Vidkun Quisling på Krigsskolen. Etter plikttjenesten gikk han videre på Den militære høyskole. Der gikk han ut med den beste hovedkarakteren som noen gang var gitt ved skolen.
Under studiene hadde Vidkun Quisling blant annet studert russisk, og i 1918 fikk han stilling som militærattaché i Petrograd. I Russland skulle Vidkun Quisling møte et samfunn i kaos.
Revolusjon og hungersnød
I 1917 brøt den russiske revolusjonen ut. De neste årene skulle Russland preges av politisk kaos, borgerkrig og økonomisk krise. Vidkun Quislings tid i Petrograd ble kortvarig, men han skulle vende tilbake til det nyetablerte Sovjetunionen noen år etter.
En humanitær katastrofe var på vei, og Vidkun Quisling fikk permisjon fra generalstaben for å delta i Fridtjof Nansens hjelpearbeid i Ukrainia.
De neste årene kom Vidkun Quisling til å jobbe med hjelpearbeid flere steder i det østlige Europa. I 1930 døde Fridtjof Nansen. Samme år gikk Vidkun Quislings karriere i en mer politisk retning.
En politisk karriere
Våren 1930 debuterte Vidkun Quisling som politisk skribent der han delte sine tanker om den russiske revolusjon og marxismen. Tekstene var preget av frykt for den røde fare og raseteori.
I 1931 var han også med å stifte en ny politisk organisasjon kalt Nordisk Folkereisning (NF). Samme år ble Vidkun Quisling utnevnt til Forsvarsminister i en nyetablert bondepartiregjering.
Regjeringen fikk et kort liv. Allerede i mars 1933 måtte regjeringen gå av etter mistillit. En drøy måned senere, 13. mai 1933, ble Nasjonal Samling dannet som et politisk parti med Vidkun Quisling som leder.
Nasjonal samling
Nasjonal Samling (NS) var basert på NF og ble et nasjonalsosialistisk parti. Det nye partiet fikk liten oppslutning ved de politiske valgene.
Både ved stortingsvalget i 1933 og i 1936 fikk partiet rundt 2 % av stemmene, og ingen mandater på Stortinget. I 1940 skulle imidlertid partiets posisjon endre seg dramatisk.
Krigsår
Ved det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 gjorde Vidkun Quisling statskupp. Mens den sittende norske regjeringen rømte til England, gikk NS-lederen i forhandlinger med den tyske okkupasjonsmakten.
NS ble det eneste tillatte politiske partiet, men Vidkun Quisling styrte på tyskernes nåde. Gjennom krigsårene forsøke NS å nazifisere det norske samfunnet. Det lyktes ikke.
Nazi-Tyskland ble etter hvert presset på defensiven i Europa, og våren 1945 var krigen over. For Vidkun Quisling skulle det bli fatalt.
Dømt til døden
8. mai 1945 forhandlet Quislings stab om overgivelse til den norske hjemmefronten. Dagen etter ble NS-lederen arrestert.
I oktober samme år ble Vidkun Quisling i lagmannsretten dømt til døden for landsforræderi, drap og tyveri. Dommen ble anket, men stadfestet av høyesterett. 24. oktober 1945 ble Vidkun Quisling skutt på Akershus festning.
Quisling på KUBEN
På KUBEN i Arendal finnes flere barnefoto av Vidkun Quisling og hans familie fra Grimstad. Portrettene er en del av en samling kalt PA-2418, Portrettsamlingen. Bildene er digitalisert og tilgjengelig på agderbilder.no. Arkivet er registrert på arkivportalen.no.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kilder:
Arkiv PA-2418, Portrettsamlingen, KA0900b-550a – Dahlske videregående skole, Administrasjonen U01 L0002
Berg, Trond Audun: Wentzels plass. 2023
https://no.wikipedia.org/wiki/Jørgen_Bang besøkt 19.11.2024
https://no.wikipedia.org/wiki/Anna_Qvisling besøkt 19.11.2024
https://no.wikipedia.org/wiki/Vidkun_Quisling besøkt 19.11.2024