En klubbvert til besvær

På slutten av 1870-tallet fikk Arendal Klubselskab en ny klubbvert. Han het Theodor Køber, var egentlig baker og konditor, men hadde kjøpt et hus ved Fiskebrygga med servering og bevertning. I følge klubbens møteprotokoll synes det imidlertid å ha oppstått stor misnøye med det nye vertskapet. Køber skal ha fjernet aviser, solgt brennevin fra klubbens lokaler og han skal ha hevet prisen på selters fra 20 til 25 øre per flaske. 5. mars 1879 besluttet styret i klubben å sende brev til Køber der de blant annet truet med å opptre på ”alt andet end behagelig Maade”. (Arkivref: PA-1059, Samling av foreningsarkiv. A-Å, L0017).

Vi vet ikke nøyaktig når Arendal Klubselskab ble stiftet, men klubbens lover er datert 29. september 1804. Klubbens første vert skal ha vært den fallerte kjøpmannen Rasmus Ørting som hadde gjestgiveri på Tyholmen. Klubben skal videre ha holdt hus i blant annet Peder Thomassens gate, på Langbrygga, på Fiskebrygga og på Fønix hotell. Klubben har hatt flere prominente medlemmer. En av dem var Samuel Eyde, som blant annet brukte klubben til å arrangere utdrikningslag for sønnen Christian i 1872. Et utdrikningslag som, ifølge bloggen Oselias kokebok, ble en heller fuktig affære. Klubben ble nedlagt 1. januar 1887 som følge av bankkrakket i Arendal, men allerede 5. november samme år ble det innkalt til møte for å gjenopplive selskapet. Klubben holdt det gående frem til 1927, da økonomien igjen førte til at selskapet ble oppløst. I artikkelen ”Arendal havde naturligviis en Klub” av Egil Blomsø, kan du lese mer om klubbens historie.

Møteprotokollen er en del av arkivet etter Arendal Klubselskab og befinner seg på KUBEN i Arendal. Arkivet inngår som en del av samlingen med foreningsarkiv, og består av lover, møteprotokoll, medlemslister, diverse brev og regnskap. Arkivet dekker perioden fra rundt 1804 og frem til avviklingen i 1927. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt