Fevikruta´s kalender 1952

På begynnelsen av 1950-tallet utgav Fevikruta sin første kalender. Året var 1952 og kalenderen var rikt illustrert med sesongrelaterte bilder av Fevikrutas busser. Under hvert bilde var det korte bildetekster som ikke bare beskrev motivet, men som trolig også skulle reklamere for busstilbudet. For januarbildet kan en eksempelvis lese: «En kald vintermorgen på Øvre Fevik. Det er godt å komme inn og sitte makelig i den gode varme bussen«, mens under desemberbildet står det: «Det er godt å ha bussene å ty til når veiene ser slik ut som her.» Alle bildene er tatt av Leif Dalen som trolig også stod for bildetekstene. Fevikruta fortsatte å gi ut kalendere helt frem til 1969. Foruten Leif Dalen kom også Otto Kube til å ta bilder til kalenderne. (Arkivref: PA-2311, Fevikrutas kalender X L0001).

Fevikruta ble startet i 1924, da den tidligere sjøkapteinen Hilman Hansen fikk konsesjon til å trafikkere strekningen Arendal – Grimstad med passasjerer og gods. Fevikrutas første bil ble en Ford lastebil innredet med benker på lasteplanet og seilduk trukket over. Allerede året etter ble lastebilen byttet ut med en større bil, og i 1927 gikk Hansen til innkjøp av enda en buss. Han fikk imidlertid bare lov til å kjøre en bil av gangen og først i 1929 fikk han anledning til å ansette egen sjåfør, og det ble Arthur Traalum. To år senere ble nok en sjåfør ansatt, og det var Ansgar Nilsen. I 1937 ble selskapet overtatt av nettopp Ansgar Nilsen og Arthur Traalum. Frem mot krigsutbruddet i 1940 ble nye busser innkjøpt og en fikk også tillatelse til å kjøre flere turer om dagen. Etter krigen fortsatte veksten og på begynnelsen av 1960-tallet hadde selskapet åtte busser, en folkevognbuss og fire laste- og godsvogner. I 1969 ble Fevikruta overtatt av Arendal Dampskibsselskaps bilruter (ADS).

«Fevikruta`s kalender 1952» er del av et arkiv bestående av flere kalendere fra busselskapet og den oppbevares på KUBEN i Arendal. Arkivet består av samtlige 18 kalendere som ble utgitt i årene mellom 1952 og 1969. På KUBEN oppbevares også et annet arkiv etter Fevikruta som består av korrespondanse og regnskap, og som dekker perioden 1936-1969. Begge arkivene er registrert på arkivportalen. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt