«… saa var jeg næste Morgen parat, og havde paa holkede og farligt Føre en halsbrækkende men eventyrlig Reise gjennem Laurdal … til Nes …” Slik starter Andreas Faye sin beretning om sitt julebesøk hos familien Aall på Nes i 1820.
Andreas Faye (1802-1869) var sønn av skipsfører Christopher Faye (1772–1825) og Maren Mathea Borgen (1780–1817). Faye vokste opp i Drammen og fikk privatundervisning av presten Christian Holst og sogneprest Wettergreen i Borre. I 1817 begynte han på den nyopprettede Drammen lærde skole. Samme år døde hans mor. Morens bortgang gjorde sterkt inntrykk på Faye, men skoleårene inneholdt også flere lyspunkter. Et av dem var møtet med brødrene Nicolay og Jørgen All.
Vennskap med to ynglinger
Brødrene Aall var sønner til jernverkseier og stortingsmann Jacob Aall. De var noen år yngre enn Faye, men hadde fått god hjemmeundervisning og gikk derfor rett inn i skolens øverste klasse. I tillegg bodde de i skoletiden hos Fayes onkel. Faye ble derfor godt kjent med dem, og betraktet dem snart som sine to ynglinger.
Vennskapet var gjensidig, og julen 1820 ble Faye invitert hjem til Næs på julebesøk.
Et staselig hjem
Den unge Faye kom til et staselig hjem, og det gjorde åpenbart inntrykk. “Værelsene vare dækket med smukk Gulvtepperie; Lysekroner tænte; en Række af Værelser aabne; thi nylig vare et Par Franskmænd komne i Besøg; men hvad især tiltrak sig min Opmærksomhed og Beundring var, at Værelsenes Vegge nesten vare bedækkede med Malerier og Kobbere blandt hvilke Rafaels Madonna, som hang i det første Værelse, hvor jeg kom, især tiltrak sig min Opmærksomhed … ”
Selv om tenåringen Faye nok gjerne ønsket seg mer selskapeligheter, ble han godt underholdt under besøket.
Blindebukk og høytlesing
“Omendskjønt jeg ikke har været i Selskab, ikke har dandset, ikke spilt Kort, ikke faaet et Kys og ikke leget en Panteleg, har jeg dog fornøiet mig meget godt … undertiden legede vi Juleleger som bytte Sæde, Blindebuk o.s.v., men ikke Pantelege, som Damerne ei kunde lide. Om Aftenen læste Hr. Aall høit af en eller anden underholdende Bog.”
Julebesøket hos familien Aall på Næs skapte tydeligvis gode minner hos Faye. «Her tilbragte jeg den behageligste Jul som jeg havde oplevet siden jeg mistede min kjere Moder.» Fayes besøk hos familien Aall på Næs ble ikke det eneste. I de neste årene kom han på flere julebesøk og han tilbrakte også flere sommerferier der. Som voksen kom han også til å bosette seg i nærheten.
Sogneprest i Holt
I 1823 begynte Faye å studere teologi ved universitetet i Christiania. Fem år senere, i 1828, var han ferdig uteksaminert. Fremfor å ta arbeid som prest, dro han til Arendal og ble lærer ved Arendal borgerskole.
I 1832 var han også med på å stifte Arendal skoles offentlige bibliotek og museum. Året 1833 forlot han skolen i Arendal og begynte som sogneprest i Holt. Faye forlot imidlertid ikke læreryrket for godt.
Lærer, stortingsmann og folkeminnesamler
I 1839 ble Faye forstander og førstelærer ved det nyopprettede Christiansands Stiftsseminarium som inntil 1877 ble avholdt på Holt og som dannet grunnlag for Kristiansand lærerskole. Faye ble også medlem av formannskapet i Holt og satt også på Stortinget, men han er kanskje mest kjent for sin innsamling av folkeminner og sine bøker.
I 1831 utgav han Norges Historie til Brug ved Ungdommens Underviisning – en skolebok som regnes som den første historieboken til bruk i skolen. To år etter utgav han Norske sagn som ble den første folkloristiske bok som kom ut i Norge.
Fayes erindringer på KUBEN
Fayes erindringer fra julebesøket på Nes er del av et større arkiv etter Andreas Faye og oppbevares på KUBEN i Arendal. I tillegg til dagbøker og andre minnebøker knyttet til Fayes liv og virke, inneholder arkivet også almanakker, prekener, artikler og korrespondanse, samt diverse dokumenter fra Fayes forferde og familie. Arkivet dekker perioden fra 1772 og frem til 1860. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal. Store deler av arkivet er digitalisert og publisert på digitalarkivet.no.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kilder:
PA-1936b, Faye, Andreas 1. L0002 0001: II 1, Brudstykker af Andreas Fayes Levnet; Barndoms Minder
https://no.wikipedia.org/wiki/Andreas_Faye