Den 20. august 1945 dro kong Haakon 7. ut på sin første Norges-tur etter krigen. Reisen skulle vare i ti dager og gikk langs kysten av Sør-Norge. Etter fem lange år under tysk okkupasjon var det mange nordmenn som gledet seg til å få besøk av den folkekjære kongen. I alt ni byer skulle besøkes og siste by på rundturen var Arendal.
Torsdag 30. august 1945 var Arendal kledd til fest. Det var meldt om regn, men i stedet ble det en strålende sommerdag med sol og blå himmel. Tusenvis av mennesker var samlet i gatene og i byfjorden vrimlet det med småbåter som ville ønske kongen velkommen. Rett før klokken 11 lød et rungende jubelrop da folkemengden fikk se jageren «Stord» gli inn Galtesund. Året før hadde marineskipet vært med på invasjonen av Normandie under D-dagen. Nå fungerte det som kongeskip for den hjemvendte kongen.
På Paviljongen i Pollen hadde byens musikkorps tatt oppstilling og til tonene av Edvard Griegs «Landkjenning» gikk ankeret til «Stord» i sjøen. En mindre motorbåt tøffet ut for å hente kongen og fra land kunne en se kongens slanke og velkjente skikkelse på dekk. Noen minutter før 11 begynte kirkeklokkene å kime og forventningsfulle tilskuere kunne se båten med kongen sette kurs mot land.
Presis klokken 11 ankom kongen bryggen innerst i Pollen og ble der ønsket velkommen av blant annet ordfører Barth, fylkesmann Holmesland og to små jenter i bunad som gav kongen blomster. Deretter gikk turen videre i bil gjennom Arendals gater. Bilkortesjen ble ledet av politimester Onsrud og rådmann Havig, og tusener av mennesker hadde tatt oppstilling langs ruten.
I den åpne kongebilen gikk turen gjennom Kirkegaten, inn Peder Thomassensgate, og videre opp Vestregate til Aust-Agder sykehus og Furukollen Sanatorium. Her ventet ansatte og pasienter med flagg og blomster, sang og heiarop. Etter å ha besøkt de syke, gikk turen tilbake til byen og Torvet der det var satt opp en kongetribune. Fra tribunen kunne kongen se utover et folkehav, mens byens tre sangkor sang Kongesangen. Deretter var det tid for taler.
Det hadde gått ti år siden kong Haakon sist hadde besøkt Arendal. Den gang hadde kongen åpnet Sørlandsbanen. Besøket denne gangen kom etter fem år med okkupasjon og krigen kom naturlig nok til å prege talene. Ordfører Barth var førstemann ut og i sin tale takket ordføreren kongen for sin rolle i krigstid. «Krigens 5 år har vært tunge for vår Konge. De har vært tunge også for oss, men når det så som mørkest ut for oss her hjemme, hvisket en illegal radio: i morgen skal Kongen tale. Spent lyttet vi på hvert ord, det var som lysstreif i svarte natten, for vi fikk nytt mot og håp etter Kongens tillitsfulle faste ord til oss.» Etter Barths tale ble Kongesangen igjen sunget, før det var tid for kongens tale.
Kongen takket Barth for hans vakre ord. Han takket befolkningen i Arendal og omegn for velkomsten han hadde fått, og han takket de norske sjøfolkene for sin krigsinnsats. «Dere som bor i en sjøby har jo hatt mange av deres kjære på sjøen. En del er dessverre blitt borte i disse år. Vi kan dessverre ikke skaffe dem tilbake igjen. Men vi som har fått å leve må ha lov å glede oss og takke dem for den innsats de har gjort, det største et menneske kan gi, nemlig livet. De satte livet til for at vi skulle oppnå å se landet fritt igjen.» Fra Torvet gikk turen videre til Arendal rådhus der Arendal kommune og Aust-Agder fylkeskommune hadde invitert kongen og hans følge, samt flere av distriktets innbyggere til lunsj.
Etter en bedre lunsj og flere taler, nærmet kongebesøket seg slutten. Til jubel fra en begeistret folkemasse dro kong Haakon 7. tilbake til «Stord» og i Agderposten dagen etter kunne en lese om et svært vellykket kongebesøk. «Konges besøk ble en festdag over alle festdager i Arendal … Dagen i går ble en lysende nr. 1 av alle de herlige og begivenhetsrike dagene vi har opplevd siden landet vårt fikk friheten sin igjen.»
På KUBEN i Arendal oppbevares flere fotografier fra kongebesøket 30. august 1945. Bildene er del av samlingen kalt PA-2845, Arendalsbilder 1940-1945. Arkivet inneholder bilder fra Arendal under okkupasjonstiden (1940-1945) og frigjøringen i 1945. Bildene er digitalisert og tilgjengelig på agderbilder.no.
Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN
Kilder
Arkiv PA-2845, Arendalsbilder 1940-1945
Frøstrup, Johan Christian: Krigsår Arendal i krig 1940-1945. Arendal 1998
Agderposten 31.08.1945
Arbeiderbladet 15.08.1945