På seilas med konge, regjering og storting

I juni 1913 inviterte Den norske Amerikalinje landets maktelite med på jomfruturen til deres aller første flaggskip S/S Kristianiafjord. Skipet forlot Kristiania 4. juni og besøkte både Kristiansand og Stavanger før det la til kai i Bergen på selveste unionsoppløsningsdagen 7. juni. Ombord var blant annet Evjes store sønn, Stortingspresident Jørgen Løvland. Seilasen ble foreviget av fotograf Anders Beer Wilse. Fotografiene samlet han i spesialalbumet ”Et reiseminde”, som han gav ut på kunstforlaget Mittet & Co. Flere av gjestene fikk albumet i gave. (Arkivref: PA-1296 Løvland, Jørgen, U, L0001).

Anders Beer Wilse (1865-1949) anses som Norges mest kjente fotograf. Han ble født i Flekkefjord i 1865, men familien flyttet tidlig til Kragerø hvor faren fikk jobb som stadsingeniør. Anders dro til sjøs som 13 åring og emigrerte til USA i 1884. Her ble han interessert i fotografering og startet i 1897 sin egen fotografforretning i Seattle. Wilse returnerte til Norge i 1900 som en etablert fotograf. I løpet av første halvdel av 1900-tallet reiste Wilse land og strand og fotograferte. Han har blant annet tatt mange fotografier på Sørlandet og er kjent som Norges store landskaps- og turistfotograf. Wilse var også en dyktig portrettfotograf.

Wilses fotografier fra S/S Kristianiafjords jomfrutur er en del av Jørgen Løvlands arkiv som befinner seg på KUBEN i Arendal. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. På KUBEN finnes det også fotografier tatt at Wilse bl.a. i arkivet Landskaps- og stedsbilder fra Aust-Agder. Bildene er digitalisert og tilgjengelig på agderbilder.no.

Kommentarfelt