Wiggo K. Hanssen – «den første vinter-olympier fra Arendal»

17. februar 1952 entret arendalitten Wiggo K. Hanssen skøyteisen på Bislett stadion i Oslo. Det var OL, distansen var 5000 meter og parmotstander var den svenske storløperen Carl-Erik Asplund. Skøyteløperen fra Arendal satset friskt, men svensken ble etter hvert for sterk og vant parløpet. Wiggo klokket inn til tiden 8.37.2. og det holdt til en flott 9. plass. Ingen kunne imidlertid tukte den norske skøytekongen Hjalmar «Hjallis» Andersen som satte ny olympisk rekord med tiden 8.10.6. Med sitt OL-løp ble Wiggo Arendals første skøyteløper som deltok i et OL, og han ble den første vinterolympier som representerte Arendal Skøyteklubb. Hjemklubben var naturligvis svært stolt av sin OL-deltager, selv om de nok mente han burde blitt bedre sekundert og aller helst skulle gått en litt lenger distanse. I klubbens årsberetning kan en lese følgende: «Wiggos innsats under lekene var meget respektabel, og med en bedre sekundering ville hans muligheter for poengscoring vært tilstede. At han blev uttatt til å gå 5.000 m. istedetfor sin «specialdistanse» 10.000 m., var et vår mening ikke helt riktig. Vi er imidlertid stolte av å kunne notere at den første vinter-olympier fra Arendal representerer Arendal Skøyteklubb.» (Arkivref: PA-1752, Arendal Skøiteklubb 01 Protokoll 1948-1958).

Wiggo K. Hanssen (1923-2007) vokste opp på Tromøya. Allerede som 13 åring deltok han i flere skøyteløp i distriktet. Den 10. og 11. februar 1940 ble det avholdt sørlandsmesterskap i skøyting på Skydebanen i Arendal. Wiggo var kun 16 år, men havnet likevel på en sterk 2. plass sammenlagt. Dette ble imidlertid det siste ordinære mesterskapet på flere år. Andre verdenskrig rammet også idretten og selv om det under krigen ble arrangert flere skøyterenn i det skjulte, betydde krigen slutten for mange lovende idrettskarrierer. For Wiggo kom imidlertid de største høydepunktene i skøytekarrieren etter krigen. I 1947 ble han sørlandsmester og to år etter fikk han sitt nasjonale gjennombrudd da han i NM på Lillehammer tok 2. plass på 5 000 meter kun slått av verdensmester Odd Lundberg. Wiggo deltok i tilsammen 5 NM, men det store høydepunktet kom i 1952 da han ble tatt ut på det norske skøytelaget under OL på hjemmebane. Et av Wiggos beste løp kom imidlertid under NM i Oslo i 1954 da han ble nr. 2 på 10 000 meter og kun slått av «Hjallis». Wiggo fortsatte å konkurrere i flere år, men 19. februar 1957 var skøytekarrieren som senior slutt. Wiggo var blitt 34 år og løpet gikk på Bjønnes stadion. Wiggo hadde også en karriere utenfor skøytebanen. Samme år som han ble sørlandsmester gikk han inn i familiebedriften Karl S. Hanssen, en bedrift faren hadde etablert i 1932. Da faren døde i 1963 overtok Wiggo bedriften og ble disponent. Wiggo engasjerte seg også på andre måter i lokalsamfunnet. Han var aktiv i Arendals Handelstands Forening og representerte også Høyre i Arendal bystyre i flere perioder. Wiggo døde 13. desember 2007.

Årsberetningen som omtaler Wiggo K. Hanssens OL-deltagelse i 1952 er en del av arkivet etter Arendal Skøyteklubb og befinner seg på KUBEN i Arendal. Arkivet omfatter bl.a. protokoller, korrespondanse, regnskap, stevner, trykksaker og arkivmateriale knyttet til NM arrangementer. Arkivet strekker seg fra 1948 og frem til 1974. På arkivportalen.no kan du får en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kommentarfelt