Fra jungmann til kokk

Den 8. juli 1891 skrev Ingebrigt Johannesen til sin bror Torvald at han hadde fått «kr 42.00 om måneden som kok». Ingebrigt var ute og seilte med barken Diamant fra Tvedestrand som for tiden lå i West Hartlepool i England. Ingebrigt hadde i utgangspunktet fått hyre på dekk som jungmann med en lønn på 32 kr måneden, men da de hadde problemer med å få tak i en stuert hadde han fått tilbud om 10 kr ekstra i måneden hvis han kunne stå for matlagingen i stedet. Skifte av stilling og en lønnsøkning på rundt 30 % må ha vært litt av en begivenhet i familien. Den 13. juli skriver også søsteren Gunda til Torvald at de har fått brev fra Ingebrigt der han skriver at han har fått hyre som kokk for 10 kr ekstra i måneden. (Arkivref: PA-2760 Brevsamling fra Rønningen E01 L0001 0002 16 og 19).

Ingebrigt (f.1874 d.1956) og Torvald (f.1872) var to av de syv barna til Kirsten og Johannes Olsen. Ingebrigt og Torvald reiste til sjøs, mens eldste bror Olaf gikk i militæret på Gimlemoen, Kristiansand. Samtidig var søstrene Gunda, Klara og Marie hjemme på gården sammen med foreldrene og yngste bror Tomas. Hva som ble av Torvald er det ingen som vet med sikkerhet. Han ble borte på en av turene sine tidlig på 1900-tallet. Ingebrigt derimot kom hjem og giftet seg i 1897 med Helma Larsen. De bosatte seg etter hvert med familien sin på Eydehavn og Ingebrigt fikk arbeid på «Nitriden» (Det Norske Nitridaktieselskap).

Ingebrigt og Gunda sine brev til Torvald er en del av arkivet «Brevsamling fra Rønningen». Samlingen inneholder ca. 100 brev skrevet av Kirsten og Johannes og deres barn i perioden 1890-1897. Brevene beskriver det daglige livet på Rønningen, men også hverdagen til de medlemmene av familien som var mye på reise. På arkivportalen.no kan du får en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Skrevet av Hedda Castle Hagen, student ved UiA, under praksisuke på KUBEN

Kommentarfelt