Gustav R. Norberg – styrmannen som ble fotograf på Borøya

Den 16. april 1920 ble Sørlandets kredts av Norske fotografers landsforening stiftet med arendalsfotografen Magnus Løvold som første formann. Det påfølgende året telte foreningen femten medlemmer fra Mandal i vest til Risør i øst. Foreningen som senere tok navnet Sørlandske Fotograflaug var en regional interesseorganisasjon for profesjonelle fotografer på Agder. Landsforbundet hadde blitt dannet allerede i 1894 under navnet Fagfotografenes Forening.

En av de femten medlemmene i den regionale foreningen var Gustav Robert Norberg. Fotografen som holdt til i Tvedestrand var en av få sørlandsfotografer som også hadde vært medlem av landsforeningen. Norberg hadde i 1920 over tyve års erfaring som fagfotograf. Fotografyrket var imidlertid hans andre yrkeskarriere. Han hadde lenge hatt havet som levebrød, men en svært uheldig hendelse fikk han til å endre karrierevei.

Gustav Robert Norberg ble født i Sverige i 1870. Faren var svensk sjømann og moren var fra Flosta. Da Robert var 7 år gammel flyttet familien til Norge og bosatte seg på Borøya utenfor Tvedestrand. Etter endt skolegang dro han i likhet med mange andre unge menn til sjøs. I begynnelsen av 20 årene ble han utdannet til styrmann.

Johan Leonard Norberg på vei til sjøs 1915

Livet skulle stake ut en ny kurs for Norberg da han var i slutten av 20-årene. På en av seilasene ble Norberg syk av malaria noe som førte til at han mistet hørselen og fikk svekket balanseevne. De fysiske utfordringene førte til at karrieren som styrmann måtte oppgis. I stedet måtte han finne en ny levevei.

I 1897 dro Norberg til Christiania hvor han gikk i lære hos fotograf Theodor Finne. Etter halvannet år i lære returnerte han til Borøya hvor han startet egen praksis. I 1899 kjøpte han fotograf Aunes atelier i Tvedestrand. Her virket han som fotograf i 40 år og avviklet virksomheten som 69-åring i 1939.

Norberg tok også oppdrag rundt omkring i Norge. Med telt og apparat på ryggen dro han fra bygd til bygd og fotograferte. Han fotograferte også mye på Borøya hvor han bodde frem til han døde i 1954. I fotosamlingen han etterlot finnes det mange bilder fra små og store begivenheter på Borøya og omegn.

Gustav Norberg med sitt fotoatelier mellom Gjøvdal og Fyresdal 1910

Ved KUBEN i Arendal oppbevares en fotosamling etter Gustav Norberg. Den omfatter 150 glassplater fra perioden 1900-1925. Samlingen er en liten del av hele hans produksjon og inneholder familiebilder, portretter, begivenheter, fest og hverdag i familien, og nabolaget i Tvedestrand og omegn. Alle bildene er digitalisert og publisert på agderbilder.no. På KUBEN oppbevares også hans fotoutstyr.

Skrevet av Yngve Schulstad Kristensen arkivar,
Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

Kilder:
Arkiv
PA-2445 – Norberg, Gustav Robert
Hvoslef, Kjell Lund. Sørlandet fag-fotografer og Sørlandske fotograflaug 1850-1920-1988. 1988
Danielsen, Daniel og Jensen, Sophus. Dypvåg: Gårds- og slektshistorie. Bind 1. Kildahls boktrykkeri. 1965
Agderposten 13.9.1945

Kommentarfelt