Juleboken

Forfatter Clara Thue Ebbell skrev ikke bare bøker, hun førte også oversikt over julehilsner og julegaver til både kjente og litt mer ukjente. Notatboken kalte hun for Juleboken. For julen i 1955 kan en se at 7. sans var en gjenganger. Videre står Annabel Christine oppført med en bildebok med snille dyr, ”Sjømann ute” er skrevet opp med en noteringsblokk og postmannen ser ut til å ha fått 5 kroner. (Arkivref: PA-1905, Ebbell Thue, Clara, 2. Y L0001).

Clara Thue Ebbell ble født 22. februar 1880 i Grimstad. Hun var datter av skipsreder Nikolai Thue Johnsen og i 1906 giftet hun seg med forfatteren Bendix Joachim Ebbell. Sammen utga de i 1904 den humoristiske ”Ny ABC med hane for alle snille og voksne børn ved Sahib og Puk”, der de blant annet parodierte Henrik Ibsen. Utover på 1900-tallet skrev Clara flere bøker for barn og unge. Hun arbeidet også som oversetter og oversatte flere kjente bøker, som ”Ivanhoe” og ”Onkel Toms hytte”, til norsk. Clara døde i 1971.

Juleboken er del av arkivet etter Clara Thue Ebbell og befinner seg i dag på KUBEN i Arendal. I tillegg til ulike notatbøker inneholder arkivet også brev, manuskripter, avisutklipp og enkelte foto. På arkivportalen.no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivet inneholder. Arkivet er tilgjengelig på KUBENs lesesal.

Kommentarfelt